Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kraj vyšle do ulic hybridní autobusy

Na regionálních linkách v Jihomoravském kraji budou jezdit hybridní autobusy značky Mercedes-Benz Citaro. Hybridy oproti autobusům se spalovacím motorem šetří pohonné hmoty a snižují počet emisí.

Od října začne na Vyškovsku, Boskovicku a Blanensku jezdit 55 nových autobusů, z nichž čtyři budou hybridní. V únoru příštího roku se k nim připojí další dva autobusy pro oblast Rosicka na lince 405.

O tom, jaká firma dodá nové autobusy, rozhodli jihomoravští radní na svém jednání. „Projednali jsme společně nezbytné kroky a termíny pro zahájení provozu. Dodavateli autobusů budou společnosti ICOM Transport a TRADO-BUS,“ uvedl jihomoravský radní Jiří Crha (ODS).

Úspora pohonných hmot

Nové autobusy budou vybaveny klimatizací a přibude prostor pro cestující s kočárkem a pro vozíčkáře. Couvací kamery zajistí bezpečnost provozu. Zvýší se také ochrana řidičů, kteří budou stejně jako řidiči tramvaje, mít svou uzavřenou kabinu.

Nové hybridní autobusy se vzhledově neliší od běžných autobusů. Jsou ale vybaveny elektrohydraulickým servořízením, které oproti autobusům se spalovacím motorem uspoří téměř deset procent pohonných hmot.

Podstatou hybridů je využívání energie při brždění, která je pomocí elektrického generátoru přeměněna na elektrickou energii. Tu následně autobus využije k napájení pomocných zařízení nebo přímo pro vlastní pohon.

Cena jednoho hybridního autobusu se pohybuje kolem 8 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihomoravský kraj

Štítky hybrid, doprava, autobusy, Jihomoravský kraj, pohonné látky, Mercedes-Benz Citaro, Jiří Crha, ICOM transport, ODS, okres Blansko, okres Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vyšle do ulic hybridní autobusy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.