Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jsme parťáci

PR článek

Třiatřicetiletý policista Vojtěch Konečný pracuje u Policie ČR čtrnáct let. Hned po složení maturitní zkoušky vedla jeho cesta do policejního sboru. Nejprve byl služebně zařazen na OOP Brno – Výstaviště, kde nasbíral základní policejní zkušenosti, po roce pak přešel k policejním psovodům. Nabídka přišla i díky tomu, že byl opravdu šikovný figurant ve sportovní kynologii a pomáhal připravovat služební psy v obranných dovednostech. Byl to vždycky jeho sen, nebylo na co čekat.

Co tě přivedlo na myšlenku, že bys pracoval u Policie ČR?
Už na střední škole jsem si řekl, že udělám vše pro to, abych se dostal jako psovod k policii. Láska ke psům a nadšení začalo v osmi letech, kdy mi rodiče pořídili prvního německého ovčáka. Jako mládežník jsem závodil ve sportovní kynologii Moravskoslezského kynologického svazu, a stal jsem se držitelem atestu Svazového figuranta MSKS, což je nevyšší meta, které jsem mohl jako figurant na Moravě dosáhnout. Zároveň mi to usnadnilo cestu ke klukům na psinec.

Co tě baví na práci psovoda?
Prakticky úplně vše, co s touto prací přichází. Jsem kynolog tělem i duší, tudíž to, co je mým koníčkem se stalo i mou prací, což se každému nepoštěstí. Je fantastické, že všechno, co svého služebního psa naučím, můžu následně využít ve službě při své práci. Psovod a pes jedno tělo jest.

Kolik psů ti prošlo rukama za dobu, co děláš kynologii u PČR?
Služebních psů, kteří byli nebo jsou mými parťáky, mi rukama prošlo sedm. Spoustu psů jsem k policii dostal, i když jsem s nimi nesloužil já, ale slouží s nimi třeba moji kolegové. Jako figurantovi mi prošlo přes ruce a doslova přes celé moje tělo nepočítaně.

Vzpomínáš si na zajímavý případ, který jsi se svým psem vyřešil?
Případů, které se mi s mými služebními psy podařilo vyřešit je spousta. Nejvyhrocenější byl asi ten, za který jsem se svým služebním psem dostal medaili za statečnost od policejního prezidenta. V létě 2016 u Rosic jsme spolu ubránili dětský tábor proti osmi agresorům, kteří ho napadli s motorovými pilami v ruce. Tenkrát jsem tam byl jako instruktor, ale i díky Hankovi jsme situaci zvládli.

V práci jste sice parťáci, znamená to tedy, že si své psy bereš i domů?
Koncem služby moje „parťáctví“ s mými služebními psy nekončí. Nemám a nikdy jsem neměl hodné služební psy, tak jsou pořád se mnou. Milují mě tak, jak já je, ale oni milují jen mě. Takže i když mám dovolenou, mám je u sebe, nikoho jiného nesnesou. Jsou poslušní, jsou ovladatelní, ale krom mě k sobě moc lidí nepustí, a tak by to mělo být. Jsou to prostě psí osobnosti. 

Co koníčky a prezentační akce pro děti a veřejnost?
Většina mých dalších koníčků se prakticky točí kolem psů. Ještě rád chodím na ryby. Každý rok si pořídím rybářský lístek, a když se na ryby pak dostanu alespoň jednou, tak jsem šťastný člověk. Akce pro děti a veřejnost mám rád, můžeme jako psovodi ukázat něco málo z naší práce lidem.

Čeho by jsi chtěl o policie ještě dosáhnout?
Toho, čeho jsem u policie chtěl dosáhnout, jsem již dosáhl. Myslím, že se snad mohu považovat za úspěšného policejního psovoda. Díky tomu můžu být třeba vzorem pro další budoucí policejní psovody a rozdávat své zkušenosti kolegům. A co dalšího přijde v mé policejní kariéře je už jen bonus.

A již jen poslední dovětek pro potenciální zájemce o službu na kynologickém útvaru Policie ČR, s ohledem na dostatečné volné kapacity, v případě adekvátních praktických zkušeností, může nováček aktuálně nastoupit i přímo na tyto specializované součásti Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky policie, Nábor, Psovodi, Rozhovor, služební pes, Policie České republiky, pes, Brno, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsme parťáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.