Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zákaz prodeje ve večerkách nebyl dostatečně odůvodněný, řekl Nejvyšší správní soud

Ministerstvo zdravotnictví dostatečně neodůvodnilo zákaz nočního prodeje ve večerkách. Dubnová opatření proto byla v rozporu se zákonem, uvedl v novém rozhodnutí Nejvyšší správní soud (NSS). Aktuálně platným opatřením, které obsahuje obdobné omezení, se soud zabývat nemohl. Firma Karel Vávra - potraviny s.r.o., která provozuje obchod v Praze, totiž zpochybnila jen dvě opatření z dubna. NSS rozhodoval bez veřejného jednání, výsledek zpřístupnil na svém webu.

Ministerstvo zakázalo maloobchodní prodej mezi 22:00 a 05:59. Opatření dopadalo na nonstop prodejny potravin, drogerie, tabáku či tisku. Obě mimořádná opatření byla vždy po týdnu účinnosti zrušena novým, obsahově obdobným opatřením, proto je NSS nemohl zrušit, ale jenom konstatovat nezákonnost.

NSS připomněl, že pandemický zákon požaduje, aby ministerstvo odůvodnilo konkrétní míru rizika spojeného s konkrétními činnostmi. Ministerstvo jen obecně konstatovalo, že riziko spočívá v setkávání a kontaktech nehomogenních skupin lidí ve vnitřních prostorech. Podle NSS ale u malé prodejny potravin nestačí pouze obecné odůvodnění. Stejnou logikou by totiž bylo možné zakázat jakýkoli kontakt mezi lidmi.

NSS podle soudkyně Jitky Zavřelové nežádá po ministerstvu, aby u takto rozsáhlých opatření vyhotovovalo "telefonní seznam" všech omezovaných aktivit, ve kterém do detailů rozebere hygienické aspekty každé z nich. Mělo by však omezované aktivity aspoň typově rozčlenit na více a méně rizikové.

„Nelze vycházet jednoduše z toho, že stejné riziko, pokud jde o setkávání osob, představuje v noci otevřená malá prodejna potravin a divadelní sál plný lidí, kolektivní a oproti tomu individuální sportovní aktivita, byť provozovaná ve vnitřních prostorách, maloobchodní prodej ve vnitřních prostorách a naopak na venkovních tržištích," uvedla Zavřelová.

NSS připomněl, že už vícekrát ministerstvo zdravotnictví upozornil na důležitost odůvodňování mimořádných opatření, která se z povahy věci zásadním způsobem dotýkají širokého spektra práv a svobod právnických i fyzických osob.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Flickr.com

Štítky ČR, soud, koronavirus, trh, potraviny, správní, Nejvyšší správní soud České republiky, jídlo, Karel Vávra, Praha, pandemický zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz prodeje ve večerkách nebyl dostatečně odůvodněný, řekl Nejvyšší správní soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.