Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Páter Martin Středa, který bránil Brno před Švédy, bude blahořečený

Čeští a moravští biskupové schválili žádost o blahořečení jezuitského kněze Pátera Martina Středy. Středova duchovní opora přispěla k vítězství nad Švédy v 17. století.

Páter Martin Středa je neodmyslitelně spjatý s obranou Brna před švédským vojskem v roce 1645, při níž pomáhal nejen svou duchovní oporou, ale také pečoval o raněné. Na památku této události se každoročně v půlce srpna konají oslavy Dne Brna. Loni se dokonce dočkala socha pátera Středy požehnání od brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Socha stojí u jezuitského kostela v centru Brna, kde je kněz také pohřben.

Biskupové na konferenci schválili žádost, kterou podal právě biskup Cikrle. „Jezuité budou následně připravovat další kroky, které by po schválení v Římě mohly vést k oficiálnímu zahájení fáze blahořečení  P. Martina Středy, po němž je v Brně pojmenována i ulice v centru města," uvedla mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová.

Několikátý návrh na svatořečení

Jedná se o druhou osobu úzce spojenou s jihomoravskou metropolí, která by se mohla stát kandidátem svatořečení. První je brněnská rodačka Marie Restituta Kafková, kterou ve Vídni blahořečil papež Jan Pavel II. v roce 1998. 

Biskup Vojtěch Cikrle zahajoval již tři podobné procesy, a to babických mučedníků Pátera Jana Buly a Pátera Václava Drboly, boromejky Vojtěchy Hasmandové a těšitelky Rosy Vůjtěchové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michaela Jagusztynová

Štítky Martin Středa, blahořečení, jezuité, biskupství, Brno, Vojtěch Cikrle, Jan Pavel II., Řím, Marie Restituta Kafková, Jan Bula, Václav Drbola, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Páter Martin Středa, který bránil Brno před Švédy, bude blahořečený  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.