Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zemědělcům pomůžou roboti napojení na vesmírný navigační systém

S rostoucí populací se logicky zvyšuje také poptávka po potravinách. Bod zlomu nastane ve chvíli, kdy poptávka převýší nabídku. Robotizace zemědělství by tuto osudnou chvíli mohla zvrátit a zabránit zničení celé sklizně tím, že včas odhalí a zničí škůdce. Na podobném projektu pracují vědci z Mendelovy univerzity.

Využití robotů v zemědělství je náročnější než v průmyslových odvětvích. „Roboti, kteří například pracují na výrobě aut, mají práci značně jednodušší. Pracují na jednom místě a ve stejných podmínkách. Na poli je situace zcela jiná, mění se terén i počasí. Vzhled rostliny není vždy stejný, jak by se mohlo zdát z velkých lánů," uvedl Dalibor Húska z Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity v Brně.

Roboti umějí posbírat ovoce, zeleninu a použít postřiky ve sklenících. Ve vinařství zase zjišťují množství vláhy, zralost hroznů i zdraví samotných rostlin. Zemědělci by za nedlouho mohli využívat také drony, které vyhodnocují velké množství plodů na velkých polích.

Minimální množství postřiku

Vědci pracující na robotizaci zemědělství nejdříve vytvořili databázi škůdců. Robot se pak naučil odlišit škůdce od nečistot nebo od samotné rostliny. „Museli jsme manuálně zmapovat celý životní cyklus škodlivého hmyzu od vajíčka, přes larvu až k dospělci,“ popsal Húska.

Nyní roboti umí odhalit tři škůdce a dvě rostliny, konkrétně rajče a papriku. „Robot zkoumá vysázený pás rajčat ve skleníku. Každou rostlinu si prohlédne, zjistí, která je napadená a vyhodnotí riziko šíření nákazy. Pak se rozhodne, jaký typ postřiku použije,“ dodává Húska. Automatické stroje tak mohou odhalit nákazu dříve než zemědělci a předejdou plošnému postřiku celé úrody.

Vesmírná navigace

Velkou výhodou je propojení systému robotů s evropským navigačním systémem Galileo. „Je to pro nás výzva. Skleníky značně znesnadňují přijímání signálu ze satelitů.  Roboti si díky navigaci mohou vytvořit mapu, podle které by se lépe rozhodovali a zamezili by šíření nákazy. Velký rozvoj se očekává s příchodem 5G sítě," dodal Húska.

Na výzkumu robotizace zemědělství spolupracuje Mendelova univerzita s týmem GreenPatrol, který je financovaný Evropskou unií. První prototyp robota nyní testují na farmě ve Španělsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mendelova univerzita

Štítky farmáři, Galileo, roboti, Mendelu, robot, zemědělství, škůdce, Mendelova univerzita v Brně, Evropská unie, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělcům pomůžou roboti napojení na vesmírný navigační systém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.