Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

I přes mrazy se domácí vinaři těší na dobrou úrodu

Nejen profesionálové, ale i amatérští vinaři se připravují na dobrou sezónu. Přestože se mrazíky vínu nevyhnuly, čekají v Ratíškovicích hojnou úrodu. I pandemie se však u domácích vinařů odrazila, nemohou své víno nabídnout na lokálních koštech.

Před čtyřmi lety se konstruktér vodárenských technologií Miloš Bartoníček z Ratíškovic na Hodonínsku rozhodl, že se stane vinařem a pořídil si s rodinou vinohrad. Ačkoliv je pro něj víno pouze koníčkem, tráví na vinici spoustu času. Jak se o oblíbenou moravskou plodinu starat, se naučil od sousedů dlouholetých vinařů a z několika knih. 

V sezóně se Miloš Bartoníček pravidelně zastavuje na vinici, aby zkontroloval, jak se vínu daří. Letošní úroda by měla být podle předpovědi dobrá. „Dlouholetí vinaři říkají, že je tady v Ratíškovicích taková tříletá perioda. Jeden rok je silný, druhý nestojí za nic a třetí je průměr. Teď zrovna to vypadá, že má být ten silný,“ řekl Drbně Bartoníček. Loni získal 1 500 litrů červeného i bílého moku.

Rodina Bartoníčkových se stará celkem o 27 arů vinic. 

Mráz se ale Ratíškovicím nevyhnul

Na dobrou sezónu se těší i další dlouholetý amatérský vinař Michal Šural, ale mráz se mu nevyhnul. „Sezóna bude silná, ale záleží na počasí. Skoro tři čtvrtě úrody v Ratíškovicích pomrzlo. Teď musí hodně svítit slunce,“ doplnil Šural. Na víno se těší oba pěstitelé, množství vína jim vystačí pro vlastní potřebu, a proto se nemusejí bát velké škody jako větší vinařství na jižní Moravě. 

V Ratíškovicích mají Bartoníčkovi i vlastní sklep. Po podzimním sběru vína v něm hrozny namelou a v presu vymačkají šťávu. Víno následně uzrává v dřevěných sudech a nerezových kádích, které mají uložené v chladném podzemí. Dohromady mají čtrnáct odrůd, například veltlínské zelené nebo frankovku. Během roku nechybí ani postřiky proti nejčastějším nemocím. Díky tomu, že má Bartoníček dohromady s otcem a sestrou jen 27 arů vinic, nepotřebují brigádníky a vše zvládnou jako rodina. 

Tradiční ochutnávky vín poslední dva roky zhatila pandemie koronaviru.

Košty letos zrušil covid

Bartoníčkovi se také účastní oficiálních akcí pro amatérské vinaře. Z výsledků bodování odborníků vyšli vždy dobře.. „Už dva roky se nic nekonalo kvůli koronaviru. Právě teď je období koštu, ale všechny akce se znovu ruší," dodal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky víno, Ratíškovice, vinařství, mráz, vinice, pandemie covidu-19, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I přes mrazy se domácí vinaři těší na dobrou úrodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.