Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno má plán, jak přehradu zbavit sinic

Koupání a dovádění ve vodě Brněnské přehrady bude bezpečné a bez sinic. Město chystá ve spolupráci s krajem a povodím znovu poslat peníze na údržbu vodního díla, aby si lidé po koupeli v Prýglu neodnášeli kožní problémy. Pomoci k tomu mají moderní technologie, jež udrží vodu v dobré kvalitě.

Na zlepšení ve vodním díle na Svratce se pracuje už přes deset let. Nejvíce potíží činí nádrži sinice, které škodí jak lidem, tak i živočichům. Proto se investovalo do moderních technologií. Jedná se například o aereční věže. Lidé je však nepostřehnou, protože se nachází pod hladinou vody. Ke zlepšení došlo i díky tomu, že okolní obce v minulých lletech vybudovaly čistírny odpadních vod.

Nyní chce Brno ve spolupráci s Jihomoravským krajem a Povodím Moravy pokračovat i v dalších letech. Magistrát vybrali společnos AQUATIS t, která zpracuje za necelý milion korun projektovou dokumentaci pro období 2023–2027, tedy čtvrté etapy projektu. 

Zároveň připraví studii a navrhne umístění a počet aeračních a míchacích věží. Na úhradě se bude podílet město Brno i Jihomoravský kraj pomocí dotace,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Po zpracování dokukemntaci přistoupí magistrát k dalším potřeným krokům.„Jakmile společnost AQUATIS předloží projektovou dokumentaci, ve které stanoví potřebná opatření pro další etapu a také vyčíslení jejích nákladů, proběhnou jednání o nové smlouvě mezi městem, krajem a Povodím Moravy o následné spolupráci,“ uvedla Zdeňka Obalilová z tiskového odboru magistrátu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Přehrada, Prýgl, Údržba, Brno, Povodí, Brněnská přehrada, magistrát, AQUATIS, Jihomoravský kraj, Povodí Moravy, Svratka, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má plán, jak přehradu zbavit sinic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.