Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Archeologové hlásí unikátní objev. V Brně našli lebku pravěkého nosorožce

Archeologové si připsali na své konto další hodnotný objev. Při průzkumu okolí ulice Vídeňská v Brně objevili odborníci pravěkou lebku nosorožce srstnatého. Zvíře žilo v moravské metropoli patrně před 15.–18. tisíci lety. Nález nyní poputuje na odbornou analýzu.

Okolí ulice Vídeňské patří mezi oblíbené lokality archeologů, kteří se tam vydávají již několik let. Mají k tomu také důvod. Oblast totiž pravidelně vydává hodnotné poklady minulých časů. Jednalo se například o pozůstatky pravěkého a raně středověkého osídlení. Nyní se podařilo zachytit období z mladšího paleolitu. Nejvíce vyčnívá objev lebky nosorožce srstnatého. Kostru našli badatelé na dvorku tamního domu, kde se zrovna vyměňují inženýrské sítě.

Stáří nosorožce lze analogicky k již známým nálezům v okolí odhadnout na 15.-18. tisíc let. Relativně dobré dochování nálezu však skýtá možnost i přesnějšího datování pomocí radiokarbonové metody. A protože výzkum paleolitu je specifický, přizvali jsme na pomoc kolegy z Moravského zemského muzea, kteří nález odborně vypreparovali, vyzvedli a také odborně zhodnotí,“ popsala vedoucí výzkumu Lenka Sedláčková z Archaia Brno.

Objevení čelisti pravěkého tvora je o to významnější, že nálezy z období mladšího paleolitu bývají často o štěstí. Archeologové kvůli tomu kopali hlouběji než obvykle. „Paleolitické nálezy se nacházejí pro archeology v tak trochu neviditelné vrstvě. V terénu se neprojevují nijak viditelnými zásahy, jak jsme běžně zvyklí, ale jsou ukryté pod vrstvami vytvořenými přírodou po skončení poslední doby ledové, které jsou však z archeologického hlediska sterilní,“ vysvětlila Sedláčková.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archaia Brno

Štítky Archeologie, Průzkum, Brno, Pravěk, Nosorožec, objev, Mladý paleolit, Moravské zemské muzeum, doba ledová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové hlásí unikátní objev. V Brně našli lebku pravěkého nosorožce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.