Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Loni hořelo v kraji nejméně za posledních dvacet let, obětí ale přibylo

Počet požárů v Jihomoravském kraji v minulém roce poklesl téměř o dvě stě. Hasiči tak řešili nejméně případů od roku 2000. Nejčastější příčinou byla nedbalost. Nejvíce výjezdů měli v Brně a na Brněnsku. Zatímco počet výjezdů hasičským jednotkám klesl, počet obětí vzrostl.

V loňském roce zasahovali jihomoravští hasiči celkem u 1399 požárů.Zemřelo při nich dohromady 24 lidí, což je o dvacet více než v roce 2019, a zraněných bylo 105. V porovnání s dalšími kraji je to nejvíce obětí v celém Česku.

Nejčastěji zasahovali hasiči u požárů v Brně. V okresech Brno-město a Brno-venkov vyjeli k 791 požárům. V přepočtu na obyvatele má jižní Morava nejnižší počet požárů v Česku. Nelichotivé prvenství v loňském roce získal Ústecký kraj. Pokles výjezdů k požárům však v předchozím roce roce zaznamenali hasiči téměř ve všech krajích.

Ceny za poškození jsou vysoké 

Menší počet požárů ale loni nezabránil zvýšení finančních škod.  „Škoda ve výši 167,1 milionů korun se proti předešlému roku zvýšila o více než čtvrtinu. K nejničivějším požárům v kraji v roce 2020 patřil požár skladovací haly v Pouzdřanech na Břeclavsku," uvedl vedoucí odělení informačních služeb z Krajské správy Českého statistického úřadu Karel Adam. Škoda objektu se vyšplhala přes dvanáct milionů korun. Následoval požár lakovny v Holasicích na Brněnsku se škodou ve výši deset milionů korun a požár kombajnu v Trboušanech na Brněnsku se škodu osmi milionů. 

Příčinou většiny požárů byla v loňském roce nedbalost lidí, kvůli čemuž museli hasiči vyjet do akce celkem 448krát. Úmyslně zažehnutých požárů bylo 315, avšak jen u padesáti z nich bylo možné prokázat viníka. Děti zavinily jedenáct požárů. 

Aktuální výjezdy v kraji

Za poslední víkend museli hasiči v kraji vyjet více než třicetkrát. Nejčastěji šlo o hořící porostů. Oheň vznikl při nehlídaném pálení biologického odpadu, po odhozeném cigaretovém nedopalku nebo od jisker z vlaku. „Celkem vznikla škoda předběžně odhadnutá na 88 tisíc korun s tím, že většina požárů ale byla beze škody a u těch se příčina nedošetřuje," uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky hasiči, požár, Jihomoravský kraj, Brněnsko, Brno, Česko, Jaroslav Mikoška, Karel Adam, okres Brno-město, okres Brno-venkov, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni hořelo v kraji nejméně za posledních dvacet let, obětí ale přibylo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.