Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jižní Moravě loni pracovalo takřka 80 tisíc cizinců, nejčastěji v Brně

V Jihomoravském kraji bylo koncem loňského roku zaměstnáno celkem 77.600 cizinců. Je to 4,5násobek oproti roku 2000 a téměř o tři čtvrtiny více než v roce 2015, uvedla dnes Zuzana Švehlíková z Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně. Celkem 69.900 cizinců mělo práci a 7800 jich podnikalo s živnostenským oprávněním. Nejvíce jich bylo v Brně.

Statistický úřad získal počty od ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva průmyslu a obchodu. Nejvíce zaměstnanců bylo z Evropské unie a států Evropského hospodářského prostoru. Z hlediska pohlaví bylo více mužů než žen, ženy v počtu 26.300 tvořily bezmála 38 procent. V okresech bylo nejvyšší zastoupení žen na Hodonínsku, téměř 40 procent, nejnižší na Břeclavsku, kde ženy ze zahraničí tvořily třetinu cizinců. Živnostenské oprávnění drželo skoro 29 procent žen, zbytek měli muži.

V roce 2000 bylo v kraji přes 17.000 zaměstnaných lidí ze zahraničí a cizinců s živnostenským oprávněním, v roce 2010 to bylo přes 34.000 a v roce 2015 více než 44.000. Loni číslo překonalo 77.000. Nejvyšší počet zaměstnaných cizinců z celého kraje byl v Brně, kde pracovalo 45.500 cizích státních příslušníků a bylo tam také 4700 živnostníků. Brno se tak na zaměstnávání cizinců podílelo téměř dvěma třetinami. Nejméně zaměstnaných jich bylo na Znojemsku a nejméně s živnostenským oprávněním na Blanensku.

V počtu zaměstnaných cizinců se jižní Morava řadí mezi kraji na třetí místo a na čtvrté v počtu cizinců s živnostenským oprávněním. V čele stojí Praha se Středočeským krajem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Práce, Jmk, Cizinci, Zaměstnání, Brno, Jihomoravský kraj, Český statistický úřad, Evropská unie, Evropský hospodářský prostor, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, okres Hodonín, okres Břec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě loni pracovalo takřka 80 tisíc cizinců, nejčastěji v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.