Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na streamu z brněnské zoo se šimpanzi navzájem chlubí jídlem

Šimpanzi ze Zoo Brno a Safari Parku Dvůr Králové se mohou vzájemně pozorovat přes online stream. Přímý přenos může sledovat i veřejnost. Kvůli absenci návštěvníků se zvířata mohou občas nudit. To inspirovalo Pavla Cupáka a Petra Vídeňského, kteří s touto iniciativou propojení šimpanzích výběhů přišli.

Chovatelé již zaznamenali první pozitivní reakce zvířat v obou zahradách. Přímý přenos probíhá každý den vždy od 8h do 16h a veřejnost ho může sledovat zde.

Šimpanzi se spolu přes kameru zabavují, chlubí se navzájem svým jídlem nebo pozorují, co se děje u toho druhého ve výběhu. „Zaznamenala jsem, jak mě pozorují šimpanzi ze Dvora i při úklidu expozice,“ popsala šimpanzí nadšení z nové zábavy chovatelka šimpanzů v Zoo Brno Mariana Hubíková.

Bez návštěvníků

Celý nápad vznikl z iniciativy dvou autorů nápadu Pavla Cupáka a Petra Vídeňského. Zaujaly je zprávy, že kvůli koronavirovým opatřením jsou zvířata ochuzena o pozornost návštěvníků a můžou se v zoologických zahradách občas nudit.

„Využili jsme nápadu a iniciativy brněnských nadšenců, kteří nainstalovali v obou zahradách velkoplošné obrazovky a vzájemně tak propojili dvě šimpanzí skupiny. Pro tato velmi inteligentní zvířata je to nový a zajímavý podnět, který je vlastně moderním enrichmentem,“ sdělil ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Spojení se školkou

Zpočátku probíhalo zkušební online spojení šimpanzů s dětmi z mateřské školky. Když se vše zadařilo, propojili se pak šimpanzi ze dvou zoologických zahrad.

„Nyní se mohou vzájemně pozorovat skupiny šimpanzů z Brna a ze Dvora Králové a věřím, že přenos pobaví i lidi doma u počítačů. Na jeho zajištění využíváme techniku, která nám jinak slouží pro pořádání kulturních akcí,“ řekl Pavel Cupák

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky šimpanzi, zoo, Brno, Dvůr Králové, online, Zoologická zahrada Brno, Dvůr Králové nad Labem, ZOO Dvůr Králové, jídlo, zahrada, přímý přenos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na streamu z brněnské zoo se šimpanzi navzájem chlubí jídlem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.