Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ombudsman radí, jak na očkování lidí s omezenou svéprávností

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková představila nová doporučení, která se týkají očkování lidí s omezenou svéprávností. Řeší se například možnosti udělení souhlasu. Cílem manuálu je, aby zdravotníci či opatrovníci získali větší jistotu při rozhodování a zároveň přitom respektovali práva jedince.

Šimůnková vydala podobné doporučení již v minulosti. Tentokrát postup při vakcinaci klientů s omezenou svéprávností popsala podrobněji. Zabývá se zejména lidmi, kteří nejsou schopni udělit souhlas s očkováním. 

Vydaná doporučení kanceláře veřejného ochránce práv mají sloužit i zdravotníkům a pečovatelům. Apeluje se například na to, aby se při zákroku vždy respektovala základní práva jedince – právo na autonomii, právo na tělesnou a duševní integritu či právo na úplné a přístupné informace ohledně očkování.

„Jedná se o praktické doporučení pro poskytovatele zdravotních služeb provádějících očkování, zaměstnance zařízení sociálních či zdravotních služeb, ale také pro opatrovníky a další podpůrné osoby klientů,” vysvětlila Šimůnková.

Doporučení v kostce

Šimůnková v doporučení zdůrazňuje, že klienti by měli vždy mít k dispozici aktuální informace o očkování. Opatrovníci by je pak měli předat lidem ve srozumitelné formě.

Souhlas s očkováním má podle doporučení zástupkyně ochránce práv vyjádřit jak opatrovník, tak samotný klient, pokud je schopen jej udělit. Osobám, které nemají přiděleného opatrovníka a nejsou schopni souhlas vyjádřit, musí poskytovatel pobytových sociálních služeb či dlouhodobé zdravotní péče podat návrh soudu na ustanovení opatrovníka pro poskytnutí souhlasu s očkováním. Při samotném očkování má klient možnost požádat o přítomnost další osoby. Celé znění doporučení je k dispozici zde.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky očkování, koronavirus, opatrovník, právo, Monika Šimůnková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Jaja

A kdo to podepsal za Zemana?

Pondělí, 8. března 2021, 17:40Odpovědět

Ombudsman radí, jak na očkování lidí s omezenou svéprávností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.