Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oprava vodovodu a tramvajové trati u Semilassa omezí řidiče i cestující MHD

Řidiči z Brna a okolí čeká nové dopravní omezení, k němuž dojde v Králově-Poli u kulturního centra Semilasso. Práce začnou u tamní křižovatky, jež je dlouhodobě ve špatném technickém stavu. Rekonstrukce tzv. trojúhelníku začne půlce března, kdy odstartuje oprava vodovodu, na níž později navážou úpravy tramvajové trati. Kopat se bude ale i v jiných částech města.

V oblasti v okolí Palackého třídy město v současné době vyměňuje kanalizační síť. Hlavní část prací ovšem odstartuje teprve na jaře. Nejdříve se dělníci vrhnou na rekonstrukci vodovodu v křižovatce ulic Palackého třída – Kosmova – Riegrova, který pochází z roku 1952. Na akci, jež spolkne více než 8 milionů korun, už našel magistrát zhotovitele. Zahájit práce chce v pondělí 15. března. Celý projekt včetně tramvajové trati bude hotový začátkem srpna. Mezitím se však musí vyrovnat motoristé s uzavírkami.

Přibližně od 15. dubna bude částečná uzavírka Palackého třídy v úseku Havlišova–Berkova. Ostatní případná omezení jak pro řidiče, tak pro městskou hromadnou dopravu si bude později řídit zhotovitel rekonstrukce tramvajové trati, kterého si vybere brněnský dopravní podnik,“ řekl brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Nové koleje pro šaliny

Opravu tramvajové trati v okolí křižovatky netrpělivě vyhlíží také Dopravní podnik města Brna (DPMB), který po rekonstrukci volá dlouhodobě. Investice se měla uskutečnit již v minulosti, ale nakonec se musela přeložit až na letošní rok.

V současné době není vzhledem k nedostatečné osové vzdálenosti možné míjení tramvají v zatáčce od Semilassa ke královopolskému nádraží. V rámci rekonstrukce dojde k technické úpravě křížení tak, aby mohly vozy místem projíždět souběžně,“ popsal již dříve ředitel DPMB Miloš Havránek. Součástí projektu jsou i úpravy trolejového vedení.

Na práce, jež přesáhnou 40 milionů korun, ještě musí městský dopravce najít zhotovitele. Znám bude patrně již tento měsíc. Kvůli stavbě se omezí na přibližně čtvrt roku provoz tramvajových linek 1 a 6. Částečná omezení pro cestující MHD ovšem začnou platit již za necelé dva týdny. 

Od 15. března do letošního července dojde k odklonu autobusových a trolejbusových linek, které jezdí přes Slovanské náměstí, přilehlými ulicemi. Od dubna do června bude linka 6 odkloněna do vozovny Medlánky, v červenci pak bude linka 1 odkloněna do zastávky Královo pole-Nádraží,“ uvedla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Opravy v Husovicích i na Lesné

Pracovat na výměně podzemních sítí se bude i v Husovicích, kde se dělníci pustí do rekonstrukce kanalizace v ulicích Nováčkova, Svitavská a Dačického. Stavební ruch začne 15. března a potrvá do srpna letošního roku. Kanalizace bude přeložena do úzkého koridoru v ulici Nováčkova. Do nové kanalizace se připojí zrekonstruované jednotlivé přípojky. Zároveň se vymění i vodovodní potrubí, které pochází ještě z první republiky. Rekonstrukce vyjde na bezmála 7 milionů korun.

Na Lesné v ulici Studená začnou opravy letos v říjnu. „Jižní část dnešního sídliště Lesná vznikala dříve než zbytek městské části, který vybudovali v 60. letech 20. století. Rodinné domy v ulici Studená a jejím okolí vyrostly již ve 30. letech a dříve patřily k Husovicím. Inženýrské sítě si tedy již zaslouží výměnu. Například kanalizace, která je dnes kapacitně v již nevyhovujícím stavu,“ popsal šéf brněnských investic David Grund (ODS).

Rekonstrukce sítí v ulici Studená se dotkne nejen vodovodního řadu a kanalizace, ale zahrne i opravu silnice a chodníků. Celá stavba potrvá 32 týdnů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Lesná, Husovice, Semilasso, rekonstrukce, opravy, DPMB, tramvajová dráha, městská hromadná doprava, oprava, Dopravní podnik města Brna, Brno, ODS, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava vodovodu a tramvajové trati u Semilassa omezí řidiče i cestující MHD  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.