Každá pátá restaurace používá přepálený olej, pro lidi může být nebezpečný

Autoři | Foto ČT24

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zaměřila na kontrolu fritovacích olejů v českých podnicích. Podle průzkumu každá pátá až šestá restaurace nebo rychlé občerstvení připravuje pokrmy na přepáleném oleji. U téměř 19% vzorků dokonce inspektoři označili olej za nevhodný k lidské spotřebě.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně provádí kontrolu jakosti a bezpečnosti fritovacích olejů, které používají restaurace, rychlá občerstvení a další podniky z oblasti gastronomie. Při poslední akci hodnotila podmínky v 38 provozovnách společného stravování, kdy narazila na množství podniků, kde byly některé výsledky z 47 vzorků alarmující.

Přepálený olej je nebezpečný

U 18,5 procent provozoven, kde SZPI kontrolovala stav oleje, inspektoři zjistili, že provozovatelé nevyměňují fritovací olej a vzorky oleje z jejich podniků vyhodnotili jako nevhodný k lidské spotřebě. U dvou z nich dokonce zjistili velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.

Inspektoři posuzovali vzorky podle vůně, chuti nebo barvy, oleje hodnotili i měřením polárních látek a laboratorními testy. V Laboratořích v Praze pak objevili až několikanásobné překročení hodnot tepelného rozkladu. Přepálené fritovací oleje přitom obsahují velmi škodlivé látky pro lidské zdraví.

Majitelé fritézy zanedbávají

Kontrola SZPI zahrnovala i dodržování správné fritovací praxe nebo hygienických požadavků. Deset procent kontrolovaných provozoven tyto podmínky nesplnilo, fritéza byla znečištěná a zanedbaná. 

Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.“ upřesňuje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

S kontrolami se bude pokračovat

Oproti dřívějším kontrolám se stav nijak extrémně nezměnil. V roce 2019 se nevhodný olej objevil u 16 procent provozoven a rok předtím mělo s fritézami problém 26 procent kontrolovaných provozoven. Inspektoři rozhodně nepovažují poslední hodnoty za vyhovující a v příštích letech se hygiena na fritézy opět zaměří. 

                                                                                                              


 

Ohodnoť článek

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.

Štítky Olej, přepálený, restaurace, česko, brno, Státní potravinářská inspekce, Praha

Komentáře

Přihlášení uživatele

 Přihlásit se přes Apple
Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.