Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zaměřila na kontrolu fritovacích olejů v českých podnicích. Podle průzkumu každá pátá až šestá restaurace nebo rychlé občerstvení připravuje pokrmy na přepáleném oleji. U téměř 19% vzorků dokonce inspektoři označili olej za nevhodný k lidské spotřebě.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně provádí kontrolu jakosti a bezpečnosti fritovacích olejů, které používají restaurace, rychlá občerstvení a další podniky z oblasti gastronomie. Při poslední akci hodnotila podmínky v 38 provozovnách společného stravování, kdy narazila na množství podniků, kde byly některé výsledky z 47 vzorků alarmující.
U 18,5 procent provozoven, kde SZPI kontrolovala stav oleje, inspektoři zjistili, že provozovatelé nevyměňují fritovací olej a vzorky oleje z jejich podniků vyhodnotili jako nevhodný k lidské spotřebě. U dvou z nich dokonce zjistili velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.
Inspektoři posuzovali vzorky podle vůně, chuti nebo barvy, oleje hodnotili i měřením polárních látek a laboratorními testy. V Laboratořích v Praze pak objevili až několikanásobné překročení hodnot tepelného rozkladu. Přepálené fritovací oleje přitom obsahují velmi škodlivé látky pro lidské zdraví.
Kontrola SZPI zahrnovala i dodržování správné fritovací praxe nebo hygienických požadavků. Deset procent kontrolovaných provozoven tyto podmínky nesplnilo, fritéza byla znečištěná a zanedbaná.
„Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.“ upřesňuje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Oproti dřívějším kontrolám se stav nijak extrémně nezměnil. V roce 2019 se nevhodný olej objevil u 16 procent provozoven a rok předtím mělo s fritézami problém 26 procent kontrolovaných provozoven. Inspektoři rozhodně nepovažují poslední hodnoty za vyhovující a v příštích letech se hygiena na fritézy opět zaměří.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.