Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Každá pátá restaurace používá přepálený olej, pro lidi může být nebezpečný

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zaměřila na kontrolu fritovacích olejů v českých podnicích. Podle průzkumu každá pátá až šestá restaurace nebo rychlé občerstvení připravuje pokrmy na přepáleném oleji. U téměř 19% vzorků dokonce inspektoři označili olej za nevhodný k lidské spotřebě.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně provádí kontrolu jakosti a bezpečnosti fritovacích olejů, které používají restaurace, rychlá občerstvení a další podniky z oblasti gastronomie. Při poslední akci hodnotila podmínky v 38 provozovnách společného stravování, kdy narazila na množství podniků, kde byly některé výsledky z 47 vzorků alarmující.

Přepálený olej je nebezpečný

U 18,5 procent provozoven, kde SZPI kontrolovala stav oleje, inspektoři zjistili, že provozovatelé nevyměňují fritovací olej a vzorky oleje z jejich podniků vyhodnotili jako nevhodný k lidské spotřebě. U dvou z nich dokonce zjistili velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.

Inspektoři posuzovali vzorky podle vůně, chuti nebo barvy, oleje hodnotili i měřením polárních látek a laboratorními testy. V Laboratořích v Praze pak objevili až několikanásobné překročení hodnot tepelného rozkladu. Přepálené fritovací oleje přitom obsahují velmi škodlivé látky pro lidské zdraví.

Majitelé fritézy zanedbávají

Kontrola SZPI zahrnovala i dodržování správné fritovací praxe nebo hygienických požadavků. Deset procent kontrolovaných provozoven tyto podmínky nesplnilo, fritéza byla znečištěná a zanedbaná. 

Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.“ upřesňuje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

S kontrolami se bude pokračovat

Oproti dřívějším kontrolám se stav nijak extrémně nezměnil. V roce 2019 se nevhodný olej objevil u 16 procent provozoven a rok předtím mělo s fritézami problém 26 procent kontrolovaných provozoven. Inspektoři rozhodně nepovažují poslední hodnoty za vyhovující a v příštích letech se hygiena na fritézy opět zaměří. 

                                                                                                              


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČT24

Štítky Olej, přepálený, restaurace, česko, brno, Státní potravinářská inspekce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každá pátá restaurace používá přepálený olej, pro lidi může být nebezpečný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.