Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kuřim chce nové náměstí, plánuje zapojit veřejnost

Kuřim na Brněnsku se rozhodla zmodernizovat náměstí Osvobození, jež vybudovala v padesátých a šedesátých letech. Novou podobu prostoru zpracovali brněnští architekti, kteří se zapojil například do rekonstrukce Zelného trhu. Město chce ale do rozhodování o změnách náměstí zapojit i své obyvatele.

Podoba náměstí Osvobození v Kuřimi se od šedesátých let minulého století až na rekonstrukci kulturního domu příliš nezměnila. Nyní se zastupitelé po dlouhé době opatrného našlapování konečně rozhodli tento prostor, který už potřebám města nevyhovuje, zmodernizovat. Na pomoc si povolali brněnský Ateliér RAW pod vedením Tomáše Rusína.

Proběhne online debata

Architekti zpracovali studii na obnovu náměstí, na rekonstrukci začali pracovat již v předminulém roce a loni dokončili finální návrh. Kvůli problémům s pandemií koronaviru se opozdilo jeho projednání a s navrženou budoucí podobou veřejného prostoru se zatím neseznámili ani kuřimští obyvatelé. Zastupitelé se proto rozhodli návrh prezentovat online a občanům dát možnost o rekonstrukci při představení diskutovat.

„Veřejná online debata k rekonstrukci náměstí se bude konat ve čtvrtek, 18. února od 17 hodin. Odkaz na besedu bude zveřejněn na webu a facebookových stránkách města. Své dotazy však můžete zasílat již dnes," vyzývá občany starosta Kuřimi Drago Sukalovský (STAN).

Kuřim chce nové centrum

Základní myšlenkou nového kuřimského náměstí je jeho přeměna v kulturní, společenské a obchodní centrum. Jeho nová podoba by měla umožňovat konání oblíbených městských akcí jako je Svátek vína, Masopust nebo Mikulášská nadílka pro děti a pořádání trhů či koncertů. Díky tomu bude náměstí navazovat na kulturní dům, kde architekti nechali pro podobné události a stánky volný prostor.

Chybět nebudou ani lavičky, odpadkové koše nebo vodní prvky, samozřejmostí je i zeleň v podobě parčíku u Zborovské ulice. Projektanti mysleli i na zázemí či skladové prostory v přízemní budově, kde obyvatelé najdou veřejné WC nebo menší galerii. 

Novinky čekají i řidiče

Změnou projde i umístění silnice. V současné době vozovka zasahuje do náměstí, čímž ho zužuje. V budoucnu by se měla přesunout blíž k domům, aby uvolnila prostor před kulturním domem. Přesun vozovky ale závisí na Jihomoravském kraji, který komunikaci vlastní, zastupitelé se proto tento projekt snaží dostat do investičního plánu JMK už letos. 

Rekonstrukce se dotkne i chodníku, osvětlení nebo parkoviště, kde nově zaparkuje více aut. Část parkoviště bude ale uzavřená, město ho plánuje otevírat pouze při konání větších akcí. 

Sochu osvoboditele čeká přesun

Nové místo dostane i pomník osvoboditele, který prozatím stojí na nepraktickém místě a znemožňuje využití celé plochy před kulturním domem. Socha by nyní měla nově stát na jihovýchodě, kde pro ni projektanti chystají i pietní pravy okolo pomníku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ateliér RAW - kurim.cz

Štítky Kuřim, náměstí, rekonstrukce, kulturní dům, Zelný trh (Brno), Brněnsko, pandemie covidu-19, Jihomoravský kraj, Drago Sukalovský, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuřim chce nové náměstí, plánuje zapojit veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.