Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Poslanci schválili povinné kvóty na české potraviny. Do roka musí tvořit polovinu zboží ve velkých obchodech

Schváleno. Poslanci dnes prosadili novelu zákona o potravinách. Ta mimo jiné určuje povinný podíl českých potravin v obchodech nad 400 metrů čtverečních. Od příštího roku by tyto prodejny měly povinnost prodávat alespoň 50% potravin původem z Česka. Novela řeší také dvojí kvalitu potravin či upřednostňování tuzemských výrobců ve veřejných zakázkách. Novela prosadili poslanci z ANO, ČSSD a SPD.

Příští rok polovina potravin z Česka, do sedmi let tři čtvrtiny

Na základě návrhu SPD musí prodejny potravin o velikosti nad 400 metrů čtvereční od příštího roku prodávat povinný minimálně padesátiprocentní podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. Hned osm zemí EU však podle Hospodářských novin varuje, že takové kvóty nejen zavání diskriminací zahraničních výrobků, ale především dojde k výraznému zdražení potravin.

U padesátiprocentního podílu však nezůstane. Pokud projde novela zákona Senátem, podepíše ho prezident a bude opravdu platit i v následujících letech, naroste povinný podíl českých potravin v obchodech až na 73 procent v roce 2028. 

Česko není zdaleka soběstačné

Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek novelu označil za vítězství populismu. Návrh naopak vítá ministr zemědělství a zároveň soukromý zemědělec Miroslav Toman (ČSSD). Jeho ministerstvo má nyní na starosti stanovení přesné definice pojmu tuzemská potraviny.

Kvóty by se však podle návrhu měly týkat potravin, které se dají v Česku vypěstovat. Problém bude nejspíš u těch, které se u nás pěstují, avšak země není v jejich produkci soběstačná. Krom zeleniny jako brokolice nebo květák, půjde i ovoce nebo například vepřové maso. 

Pokuta za dvojí kvalitu a zvýhodnění při veřejných zakázkách

Novela také určuje sankce za tzv. dvojí kvalitu potravin. Za prodej potravin dvojí kvality, tedy výrobků stejné značky a výrobce, avšak s odlišným složením než v jiných státech EU, bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. Poslanci však původní návrh zmírnili tak, že bude muset jít o podstatně odlišné složení nebo vlastnosti. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich musí být informován.

Sněmovna dnes také schválila úpravy novely, která se zabývá veřejnými zakázkami v oblasti potravin. Veřejné instituce (například nemocnice či školy) mohou nyní při veřejných zakázkách na dodavatele potravin upřednostnit tuzemské výrobce.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky poslanecká sněmovna, návrh, schválení, kvóty potravin, potraviny, Česko, spd, babiš, ano, jídlo, obchod, veřejná zakázka, ČSSD, Svoboda a přímá demokracie, ANO 2011, Evropská unie, Senát Parlamentu ČR, Jaroslav Šebek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslanci schválili povinné kvóty na české potraviny. Do roka musí tvořit polovinu zboží ve velkých obchodech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.