Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rok 2021 v brněnské zoo: výměna levhartů za tygry a nový žirafí samec

Zoo Brno by chtěla v roce 2021 pořídit nová zvířata, mimo jiné by měl přibýt samec žirafy síťované či pár tygrů sumaterských. Zoologická zahrada je nyní kvůli vládním koronavirovým opatřením pro návštěvníky uzavřena.

„První novinku už znají příznivci Zoo Brno z roku 2020. V Africké vesnici se měla zpřístupnit nová vyhlídka a přístavba stájí pro žirafy, nicméně kvůli zavření zoo v podzimních měsících nebylo možné tyto stavby návštěvníkům ukázat. Vše se tak přesune na letošní jaro, kdy by do Zoo Brno měl dorazit také nový samec žirafy síťované," uvedl ředitel zoo Martin Hovorka.

Brněnská zoologická zahrada byla otevřena v roce 1953. Loni ji navštívilo přes 331.000 lidí, meziročně zhruba o 1000 více. Je to nejvíce od roku 1997, odkdy zařízení vede přesnou evidenci prodaných vstupenek. Letos ale byla zahrada opakovaně uzavřena kvůli vládním opatřením souvisejícím s covidem-19, přišlo tak zhruba o 80.000 návštěvníků méně než loni.

Budoucí obyvatel výběhu Safari aktuálně pobývá ve Velké Británii, konkrétně v Zoo Whipsnade, kde také 26. dubna 2019 přišel na svět. Jmenuje se Khari a přesné datum jeho příjezdu závisí i na tom, jaké budou podmínky pro transport po brexitu.

Zoo chce doplnit i některé další zvířecí druhy, dorazí například samec losa evropského nebo samice koně Převalského. V expozici Žijí tu s námi přibude zmije obecná.

Výměna tygrů za sněžné levharty

Změna se chystá u velkých šelem, konkrétně u tygrů sumaterských. Aktuálně zoo chová pár těchto tygrů, samce Dandyse a samici Satu, která už ale není schopná reprodukce. Zoo se proto už několik měsíců snaží sehnat další jedince.

FOTO/VIDEO: Žirafa na dosah ruky nebo setkání s tapírem. Brněnská zoo nabízí unikátní zážitky

Davy turistů každoročně vyhledávají ojedinělé zážitky v exotických zemích, které doma nenajdou. Přitom tomu může být naopak. Jaký je pocit krmit z ruky stádo žiraf nebo se setkat s extrémně přátelskými tapíry? Brněnská zoo nabízí zážitky, za...

„Nakonec se nám podařilo uzavřít dohodu s Batu Secret Zoo (v Indonésii) o výměně páru geneticky cenných tygrů sumaterských za pár levhartů sněžných. Jedná se o kombinovanou výměnu, ve které je zapojeno několik evropských zoologických zahrad. Kompletní schvalovací proces celý rok sice výrazně komplikovala pandemie koronaviru, ale nyní je prakticky u konce a začínáme plánovat transporty zvířat," doplnil Hovorka. Pokud vše půjde dobře, měli by se levharti přesunout do Indonésie na jaře, tygři by opačným směrem měli putovat na podzim.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky Tygr sumaterský, zoo brno, výměna, levhart sněžný, tygr, Zoologická zahrada Brno, zoologická zahrada, Brno, žirafa, jaro, pandemie covidu-19, Whipsnade Zoo, brexit, Indonésie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2021 v brněnské zoo: výměna levhartů za tygry a nový žirafí samec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.