Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ski areály na jižní Moravě začaly navzdory uzavření zasněžovat. Počítají s opětovným otevřením

Lyžařské areály v Jihomoravském kraji začaly dnes s ohledem na pokles teplot s umělým zasněžováním sjezdovek. Přestože se od neděle zavřou po celé zemi areály kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem, na jižní Moravě jdou se zasněžováním do rizika. Podle provozovatelů areálů by bylo pozdě začít se zasněžováním až v lednu. Ztráty přitom mohou činit statisíce korun.

V noci na dnešek začalo zasněžování v Olešnici na Blanensku, kde jsou dva vleky pro dospělé a dva pro děti. „Využíváme několika málo mrazů, které letošní zima nabídne. Musíme být připravení na spuštění sezóny. Musíme jít do rizika. Kdyby vláda v lednu řekla, že můžeme spustit provoz, bylo by pozdě začít se zasněžováním," uvedl správce olešnického areálu František Jílek. Pokud by vláda lyžařským areálům provoz v lednu nedovolila, byly by podle něj ztráty ve stovkách tisíc. „Pro nás by to byla velká ztráta a bylo by to na zvážení dalších budoucích investic," poznamenal Jílek.

Ztráty ve stovkách tisíc by počítali i v lyžařském areálu v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku, kde zasněžují od noci na dnešek. „Nemůžeme se na nic spoléhat a musíme zasněžovat a připravit sjezdovky. Pokud by se ski areály neotevřely, bude další otázkou náhrada škody. Nechceme ale předbíhat," řekl provozovatel areálu Vlastimil Jílek.

Podle něj se letos investovalo do areálu přes osm milionů korun, na statisíce vyjde zasněžování, elektřina a platy. „Spoléháme na to, že se to otevře. Není možné vše donekonečna zavírat. Myslím, že když se člověk podívá na fronty, které byly před svátky v obchodech, na sjezdovce je to rozdíl. Jsme schopní zajistit, že budou mezi lidmi rozestupy," uvedl Jílek. Dodal, že lidem pobyt na čerstvém vzduchu prospěje. Areál nabízí tři vleky, z toho jeden dětský.

Na zasněžování se dnes chystají v lyžařském areálu Filipovo údolí na Hodonínsku. „Kdybychom nezasněžili a náhodou se otevřelo, nikdo by nepřijel. To by bylo špatně. Musíme podstoupit to riziko," řekl za areál Lubomír Žák. V areálu jsou dva vleky dlouhé 450 metrů a dva dětské.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ski areály, jižní morava, zasněžování, lyžařské středisko, Jihomoravský kraj, sjezdovka, František Jílek, okres Blansko, Olešnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ski areály na jižní Moravě začaly navzdory uzavření zasněžovat. Počítají s opětovným otevřením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.