Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dnes se na nebi objeví Betlémská hvězda. Na mimořádný úkaz jsme čekali čtyři sta let

V těchto dnech můžeme na obloze vidět úkaz, který už Bible pojmenovala jako „Betlémskou hvězdu“. Zajímavostí je ale fakt, že nejde o žádnou hvězdu ale Jupiter a Saturn. Ty se dostanou do takové blízkosti, že jako hvězda s ohonem vypadají. Na tuto podívanou jsme museli čekat od 21. prosince 1623.

Jupiter od nás bude ve vzdálenosti 762 milionů kilometrů, Saturn asi dvakrát dále.

Přiblížení planet bychom (za dobrého počasí) mohli sledovat pouhým okem. Pro lepší sledování však bude lepší použít dalekohled. Jupiter i Saturn si budou natolik blízko, že se nám vejdou do jednoho zorného pole.

„V pondělí 21. prosince si tedy najděte místo, kde vám ve výhledu k jihozápadu nebudou překážet žádné stromy, budovy ani kopce. Svůj dalekohled umístěte ideálně na stativ a od 17. hodiny vyhlížejte jasnou tečku,“ říká z Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. Tato podívaná nebude na dlouho. Nejlepší ji bude pozorovat mezi 17:00 a 17:45. Brzy poté obě planety zapadnou za obzor.

Na vlnách s rychlostí světla se v těchto večerech podívejte na dvojici planet zářících z večera nad jihozápadním...

Zveřejnil(a) Hvězdárna a planetárium Brno dne Středa 16. prosince 2020

Úkazu se odborně říká konjunkce planet a dochází k ní zhruba jednou za 20 let. Ale takto blízko se k sobě planety dostaly naposledy v roce 1623. „Většinou jsou ale obě planety na pozemské obloze od sebe mnohem dál. Letos se však přiblíží na pouhých šest úhlových minut, tedy jednu pětinu průměru měsíčního disku,“ dodal Dušek. Něco podobného se stane až za dalších 60 let.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hvězdárna a planetárium Brno

Štítky betlémská hvězda, Jupiter, Saturn, astronomie, úkaz, Vánoce, konjunkce, obloha, noc, 21. prosinec, pověst, Bible, Hvězdárna a planetárium Brno, hvězda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes se na nebi objeví Betlémská hvězda. Na mimořádný úkaz jsme čekali čtyři sta let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.