Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vyhlášená restaurace Koishi v Brně končí. Likvidujete nás, vzkazuji brněnští restauratéři vládě

Nově zavedená vládní opatření znovu uzavírají hospody a restaurace. Vláda v pondělí schválila změnu stupně protiepidemického systému ze třetího na čtvrtý. Podniky tak musí zavřít do konce týdne. Kvůli novým opatřením v Brně skončila i věhlasná restaurace Koishi.

Kroky vlády jsou nepředvídatelné

Vláda v pondělí schválila přechod ze 3. stupně do 4. stupně protiepidemického systému (PES). Nová nařízení začnou platit od pátku. Znovuuzavření je pro mnoho provozovatelů gastro podnikání na hranici likvidace. Někteří už však přestali snášet vládní opatření a zmatek kolem kompenzací pro podnikatele a živnostníky a rozhodli se svůj podnik zavřít nadobro. Tento osud potkal také 12 let fungující vyhlášenou brněnskou restauraci Koishi.

Z gastronomické mapy tak v Brně zmizela nadobro jedna z nejslavnějších restaurací. Na webu restaurace Koishi majitel Janko Martinkovič umístil krátké prohlášení, kde se loučí s restaurací i se zákazníky a dodává důvod zavření restaurace. „Vy z vás, kteří mě znáte jistě nepřekvapí, že se dál nebudu podílet na gastrogenocidě a na ponižující diktatuře státu jako restauratér. Zavřel jsem tento výjimečný provoz po dvanácti letech a propustil tým skvělých profesionálů,“ píše Martinkovič na webu.

Podnikání jak na horské dráze

Podobnou frustraci také zažívají majitelé jiných stravovacích zařízení. „Po znovuotevření jsme mohli být naplnění jen z 50 procent, další rána přišla v podobě omezení otevírací doby do 20 hodin, která nám trochu láme vaz. Podle mého nevidím rozdíl, co se nákazy týče, jestli budu s lidmi sedět u stolu do 8 nebo do 10 hodin, z pohledu tržby je ten rozdíl ale diametrální. Teď musíme zavřít znovu,“ sděluje situaci majitel Pivní burzy Jakub Seďa.

Někteří provozovatelé stravovacích zařízení už byli na jednání vlády předpřipraveni a nadcházející situaci očekávali. „Na chování, které vláda ukazuje a chrli jedno opatření za druhým, tak jsme s tím nějak počítali, že něco v brzké době může přijít. Je dobré, že si konečně uvědomili, že podniky nemohou uzavřít ze dne na den. My jsme s tím počítali a neměli nakoupeno mnoho surovin, takže se nám nic nezkazí,“ vysvětluje provozovatel restaurace U Dřevěného vlka David Ďurkech.

Představitelé restauraci se brojí proti novým nařízením

V Brně vznikla iniciativa gastro provozů v boji o přežití. Jednatelé gastro podniku se proto rozhodli napsat dopis představitelům vlády, ve kterém kriticky hodnotí jejich náhlá rozhodnutí a nepodložená jednání, která ničí jejich služby. V dopisu například podotýkají, že chápou sníženou mobilitu uzavření, ale nesouhlasí s tím, aby omezení pokrývalo gastro odvětví, ale velké obchodní domy mohly zůstat otevřené, kde je mnohem větší kumulace osob. Od roku 2016 všichni fungují v režimu EET a finannčí správa má přesný přehled o obratech podniků, a proto navhrují kompenzaci ve výší 70 procent obratu za období uzavření. 

V sousedních státech uzavření gastronomie všichni provozovatelé dodržují, jak nám vláda veřejně prezentuje, co však nikdo nekomunikuje je to, že v Rakousku dostávají uzavřené provozovny státní podporu 75 procent běžného obratu a v Německu dokonce 80 procent,” uvádějí v dopisu. Také zmiňují, aby Vláda ČR zareagovala a vypsala program na podporu uzavřených služeb.

Situace se mění každou chvílí

Od 3. prosince Česká republika fungovala na 3. stupni protiepidemického systému (PES). Téměř čtrnáct dnu mohly být v Česku otevřeny hospody, restaurace, sportoviště a jiné služby. V pondělí ale vláda rozhodla kvůli zhoršující se situaci, systém PES přesunout do 4. stupně. Od pátku tedy musí většina služeb znovu zavřít, výjimku tentokrát dostaly obchody.

Prostory restaurací musely být návštěvníkům uzavřeny od 14. října do 2. prosince. Z původní otevírací doby museli zkrátit a to do 20:00 hodiny a kapacity podniků mohly být naplněny pouze z 50 procent.

Obdobnou situaci řeší také ostatní služby. Hotely musely uzavřít od 22. října do 2. prosince. Další postiženými oblastmi jsou také fitness a wellness centra, muzea, galérie, divadla a kina. Tentokrát jsou z omezení vyjmuty obchody, které mohou zůstat otevřeny. Návštěvy v domovech seniorů se povolují, ale za předpokladu, že návštěvník doloží negativní test.

Přechodem do čtvrtého stupně se také navrátilo omezení pohybu na veřejnosti, lidé se nesmí venku pohybovat mezi 23 a 5 hodinnou ranní. Také se zakazuje shromažďování osob, z původně 50 osob se nově povoluje shromáždění maximálně 6 osob.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koishi

Štítky gastronomie, coronavirus, pandemie, opatření, uzavření, restaurace, vláda, Brno, Česko, Protiepidemický systém České republiky, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhlášená restaurace Koishi v Brně končí. Likvidujete nás, vzkazuji brněnští restauratéři vládě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.