Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od pondělí se v Česku uvolní část opatření. Jaké změny nás čekají?

V Česku začne od pondělí rozvolňování opatření proti šíření koronaviru, země se posune v protiepidemickém systému (PES) z pátého nejtvrdšího stupně do čtvrtého, který znamená mírnější opatření. Částečně se tak otevřou školy, posune se doba zákazu vycházení a povolí se umělecká představení. I když výhradně bez diváků. Týden poté, tedy od 30. listopadu, by podle vlády mohl v Česku začít platit stupeň třetí.

Částečné otevření škol a zákaz vycházení až po jedenácté

Ve čtvrtém stupni, který znamená rizikové skóre od 61 do 75, se má obnovovat docházka do základních škol, praktická výuka na středních školách a skupinová výuka do 20 lidí na vysokých školách. Povoleno bude také shromažďování až šesti osob nebo bude zmírněn zákaz vycházení až od 23:00 místo současných 21:00. Vláda také rozhodla, že do obchodů budou moci rodiče s kočárky bez vozíku a s dětmi do šesti let bez ohledu na povolené počty. Od pondělí budou moci knihovny půjčovat knihy z výdejních okének. Obřadů se bude moci účastnit až 20 lidí.

Systém PES hodnotí vývoj epidemie v Česku podle čtyř kritérií, každému přiřazuje bodovou hodnotu a jejich součtem je výsledné rizikové skóre, roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle jeho výše je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření. Nejpřísnější fialový stupeň začíná na 75 bodech, pod tento počet situace v ČR klesla minulou středu. Právě sedmidenní nezhoršování je podmínkou pro to, aby ministerstvo navrhlo zmírnění opatření. Pro zpřísnění stačí tři dny.

O Mikuláši vláda ještě nerozhodla 

O dalším uvolnění by vláda mohla rozhodovat už v polovině příštího týdne. Obchodníci by se o uvolnění podmínek prodeje plánovaných od 30. listopadu měli dozvědět zhruba pět dnů předem, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Zatím jsme se o čertech, Mikuláších a andělech nebavili, epidemická skupina o tom diskusi vede," odpověděl Blatný na dotaz o blížícím se svátku. Na otázku, jak budou vypadat vánoční trhy v adventním čase po stránce například hudebních vystoupení, odpověděl, že jejich uvolnění bude postupovat podle tabulky PES v kategorii kultury.

Umělci ať vystupují, ale bez diváků

Vláda také od pondělí povolí hudební, divadelní a filmová představení, ovšem „výhradně bez přítomnosti diváků". Povoleny budou i vzdělávací akce hasičů a zkoušky nutné pro výkon určité činnosti, například v autoškole.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, opatření, vycházení, obchody, Česko, vláda, lockdown, představení, Protiepidemický systém České republiky, Úřad vlády České republiky, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí se v Česku uvolní část opatření. Jaké změny nás čekají?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.