Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno jako první město v republice podpořilo vytváření zelených střech. Za projekt získalo prestižní ekologickou cenu

Brno se do roku 2030 zavázalo snížit emise oxidu uhličitého oproti začátku milénia o čtyřicet procent. Jedním z projektů, který k tomu má přispět, je dotační program na stavbu zelených střech. Brno k tomuto kroku přistoupilo jako vůbec první město v České republice a zájem ze strany žadatelů je obrovský. Za projekt Zeleň střechám! navíc koncem října získalo prestižní ocenění E.ON Energy Globe.

Brno vypsalo dotační program na podporu zelených střech v roce 2019. „Dotační program na podporu vytváření zelených střech vznikl z dlouhodobé kulminující potřeby reagovat na dopady klimatické krize jako jeden z šesti dotačních titulů v rámci ekodotací města Brna,” uvedl vedoucí oddělení motivačních programů brněnského magistrátu Martin Košťál.

Zadržení dešťové vody, produkce kyslíku a zlepšení mikroklima

Vytváření zelených střech totiž rozhodně není jen volbou estetického vkusu. Zeleň na střechách pomáhá zadržovat srážkovou vodu a jejím postupným odpařováním tak výrazně ovlivňuje i mikroklima v okolí domů. Zelené střechy navíc zachytávají polétavý prach, pohlcují hlučnost, zvyšují biodiverzitu, produkují kyslík a v neposlední řadě snižují energetickou náročnost budovy.

Čtyřicet tisíc metrů čtverečních zeleně na střechách za necelé dva roky

Od spuštění nového dotačního programu eviduje Brno značný zájem ze strany žadatelů. Během necelých dvou let bylo díky programu Zeleň střechám! realizováno kolem sedmi desítek projektů o celkové ploše přes 40 000 metrů čtverečních nových zelených střech.

„O ještě mnohem větší ploše se budeme bavit, pokud budeme počítat se střechami, na které byly finanční prostředky teprve alokovány,” dodal Košťál, podle kterého město přislíbilo dotaci dalším dvěma stům projektům. 

Pro novostavby i rekonstrukce,  firmy i soukromníky

Zelená střecha není určena pouze pro určitý specifický druh střech. „Zelená střecha může být realizována jak na střeše rovné, tak sedlové,” prozradil Košťál. Podporovány jsou přitom jak novostavby, u jejichž projektů se zelenou střechu již počítá, tak i rekonstrukce střech starších budov. 

Na vzniku dotačního programu Zeleň střechám! se spolu s městem podíleli také odborníci z VUT, Nadace Partnerství a Svazu pro zakládání a údržbu zeleně.

„U těchto budov je nutný kladný statický posudek. Zelené střechy mohou totiž v závislosti na mocnosti substrátu vážit i 100 kilogramů na metr čtvereční, proto se musí taková zátěž u stavby prověřit,” vysvětlil Košťál.

O dotaci mohou žádat majitelé rodinných domů, vlastníci bytových jednotek v rámci bytových a panelových domů, majitelé garáží, obchodních center či polyfunkčních domů. „Dotací naopak nelze podpořit stavbu dočasného charakteru, což je dáno požadovanou 5 letou udržitelností projektu,” dodal Košťál.

Inspirace pro další česká města

Cestou podpory zelených střech se dalo Brno jako první město v České republice. Během necelých dvou let fungování projektu kontaktovali brněnský magistrát zástupci dalších českých i slovenských měst, pro které se stal brněnský projekt inspirací. „Přivítali jsme několik návštěv a absolvovali několik pracovních schůzek, ze kterých, doufejme, do budoucna vzejdou obdobné dotační programy ve městech napříč republikou,” zhodnotil Košťál.

K plošnější podpoře zelených střech pak může jistě přispět i ocenění E.ON Energy Globe, kde Brno ovládlo kategorii Čistý vzduch. „Samozřejmě jsme měli velkou radost, že se práce vyplatila a dotační program získal takové ocenění a s ním i publicitu, která nám umožní ukázat Brno v přívětivém světle,” uzavřel Košťál.

VIDEO: Připrav Brno! Ať se neuvaří. Město vyzývá originální kampaní k šetrnému chování a připravuje na klimatickou změnu

Co dělat, aby se v našem městě příjemně žilo i za deset, dvacet nebo padesát let? Brno v létě spustilo kampaň #PripravBrno, která má připravit obyvatele na klimatickou změnu a zároveň radit jednotlivcům i firmám, co dělat, aby její dopady byly co...

Zasaď strom a nachytej dešťovku 

Projekt Zeleň střechám! je jen jedním z několika ekologických dotačních projektů brněnského magistrátu. Pro velký zájem město letos prodloužilo možnost podání žádosti na zřízení zelené střechy z konce letošních prázdnin do posledního října. 

Stejně tak učinilo i u programu Nachytej dešťovku, který si dává za cíl motivovat majitele staveb k efektivnímu hospodaření s vodou. Až do konce dubna roku 2021 mohou lidé například žádat o dotace na výsadbu nových stromů u Státního fondu životního prostředí.

Více informací, včetně přehledu dotačních programů a lhůt pro podání žádostí, je k dispozici na webu ekodotace.brno.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMB

Štítky E.ON, Energy Globe, zelené střechy, zeleň střechám, projekt, dotace, Brno, zelená střecha, Martin Košťál, Česko, Státní fond životního prostředí, Nadace Partnerství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno jako první město v republice podpořilo vytváření zelených střech. Za projekt získalo prestižní ekologickou cenu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.