Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nový projekt NEBÝT NA TO SAMA chce pomoci ženám trpícím rakovinou

V neděli začalo velké hlasovací finále soutěže magistrátu města Brna Dáme na vás, ve kterém se bude snažit uspět projekt  NEBÝT NA TO SAMA. Cílem projektu je usnadnit ženám onkologickou léčbu a jejich rodinám pomoci to celé zvládnout. 

Projekt Nebýt na to sama navrhla paní Andrea Nováková, bývalá onkologická pacientka, a ráda by díky němu zajistila lepší podmínky pro léčbu dalším onkologickým pacientkám, různého věku a různých diagnoz, které se léčí v Brněnském Masarykově onkologickém ústavu. „Cílem projektu je zajistit pacientkám podporu formou společného sdílení a setkávání, cvičení, fyzioterapie, tvoření, přednášek různých odborníků, i psychologického, nebo právního a finančního poradenství,” uvedla particpantka projektu Reanata heinrichová 

Čísla jsou neúprosná

Pro ženy během onkologické léčby a rovněž po ní, je nezbytně nutné zůstat stále aktivní. Život se člověku obrátí naruby. Mnohé pacientky jsou matky, často samoživitelky, které potřebují podporu v mnoha oblastech. Často se bojí tuto pomoc přijmout nebo si o ni vůbec říci.

V roce 2019 bylo v Masarykově onkologickém ústavu v Brně 2 500 pacientkám diagnostikováno onkologické onemocnění, z toho 1 047 s karcinomem prsu. V průběhu minulého roku v rámci ústavu bylo hospitalizováno téměř 10 000 pacientů, z nichž významný podíl mají právě ženy.

leták projektu NEBÝT NA TO SAMA

Hlavně NA TO NEBÝT SAMA

„Protože jsem sama také prošla onkologickou léčbou v mladém věku, velmi dobře vím, jak je důležité mít se v takové situaci na koho obrátit. Vím, jak nemoc psychicky otřásla nejen mnou, ale i mými blízkými. Protože jsem onemocněla rakovinou prsu, měla jsem možnost obrátit se na pacientskou organizaci MammaHelp, která sdružovala pacientky se stejnou diagnozou a byla velmi prospěšná. Vím ale, že mnoho pacientek, s jiným diagnosami tuto možnost nemá. O mnoha diagnozách se tolik nemluví a tolik nepíše v tisku. A právě proto se domnívám, že by bylo dokonalé, kdyby pacientky nejen z Brna, ale z celého jihomoravského kraje a možná i z větších dálek, které dojíždí za léčbou na Brněnský Žluťák, měly možnost poznat, jaké to je NEBÝT NA TO SAMA,” sdělila Andrea Nováková.  

Projekty, kterými můžeme pomoci léčeným pacientkám, spočívají zejména v zajištění volnočasových aktivit. Jedná se například o kurzy malování, keramiky, ale také odborná poradenství související s péčí o pokožku po ozařování a následnou péčí o vlasy po chemoterapiích.

Od 1.11. - 30.11. budou občané Brna rozhodovat o tom, které projekty v rámci participačního rozpočtu podpoří. Projektů je celkem 65 a každý hlas se bude počítat. Hlasovat můžete na této stránce.

Zastavte se ve svých životech na okamžik a dejte svůj hlas projektu, který pomůže spoustě žen na cestě za uzdravením!

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto projekt NEBÝT NA TO SAMA

Štítky NEBÝT NA TO SAMA, onkologická onemocnění, rakovina, projekt, léčba, Brno, Andrea Nováková, Masarykův onkologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový projekt NEBÝT NA TO SAMA chce pomoci ženám trpícím rakovinou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.