Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ruší se svatby i taneční, svatební salony jsou v koncích 

Svatební salony v Brně mají strach o svoji budoucnost. Kvůli opatřením proti šíření nákazy koronavirem musela ze dne na den zavřít a přestat na nějakou dobu podnikat. Většina svateb se přesouvá na příští rok. Co se týče tanečních a plesů, kam salony někdy vypůjčují společenské oděvy, tam vypadá situace stejně špatně.

Náhrada od státu nás nezachrání

Pro svatební salony SVATKA bylo už první uzavření v březnu velmi těžké finančně překonat. „V obou našich salonech v Brně i v Uherském Hradišti jsme už při prvních náznacích Covid nebezpečí jak při první, tak při druhé vlně omezili provoz salonů pouze na 1 nevěstu s doprovodem 1 další osoby. A to i za cenu prodloužení provozní doby dle potřeby. Samozřejmě s použitím roušky, respirátoru, desinfekce. Podobně to může fungovat ve spoustě podobných provozoven, takže jejich provoz je rozhodně bezpečnější, nežli je možné zabezpečit např. u velkých obchodních řetězců. Státní podpora je naprosto nedostatečná. Když se zcela zastaví příjmy a náklady stále běží, tak náhrada cca 15 % nás nezachrání (přepočet vůči celku, náklady nejsou jen nájem," uvedla majitelka salonů Marcela Juříková. 

"Také musíme zachovat pro naše náročné klienty nabídku nejnovějších novinek, takže investici do  kolekce 2021 nelze omezovat. Já musím bohužel spotřebovávat rezervu, kterou jsem si po celou svou třicetiletou dobu podnikání vytvářela na penzi. Nás podnikatele stát totiž nezabezpečuje tak jako zaměstnance. Snažíme se ze všech sil toto těžké období přečkat a těšíme se, až se budeme moci znovu věnovat naší práci, kterou máme tak rádi," dodala Marcela.

Čerpáme ze svých vlastních financí

Pavla Pačenková ze svatebního salonu Paulina uzavření salonu spolu s jejími kolegyněmi chápe. „Důvody celostátního uzavření samozřejmě chápeme. Vždy jsme důsledně dbali na maximální dodržování opatření, aby naše zákaznice i zaměstnanci byli v bezpečí. To se nám myslím zatím dařilo dobře, všechny asistentky jsou zdravé. Doba je to neradostná jak pro naše zákaznice, tak pro nás. Bohužel dlouhodobé uzavření svatebních salonů může být likvidační. Bojujeme, čekáme a věřím," dodala Pavla Pečenková.

Studenti, pro které taneční znamená první krok do společenského života dospělých, nemají ze zrušení této události. „Na taneční se těším už několik měsíců. Měla jsem vybrané šaty jak na bílou, tak na barevnou prodlouženou. Místo toho ted budu sedět doma. Opatření samozřejmě chápu, ale hodně mě to mrzí. Snad nám to škola, až ji otevřou, vynahradí alespoň nějakým menším plesem,” řekla studentka Kamila Šenková.

Většina podnikatelů aktuálně čerpá z vlastních financích rezerv. Stejně je na tom i Klára Drhová z taneční školy Starlet Brno TK Orel Telnice. „Celostátní uzavření nás postihlo jako majitelé tanečního klubu, i jako trenéry tanečního sportu i jako aktivní tanečníky maximálně. Mezi prvními opatřeními bylo také uzavření sportovišť, což nám zamezilo jakkoliv provádět naši činnost. Snažíme se našim svěřencům poskytnout alespoň nějakou formu online lekcí, nicméně v našem odvětví je velmi nezbytný velký prostor (taneční sál nebo tělocvična), proto tato možnost výuky je velmi nedostačující," uvedla Klára.

„Jako podnikatelé čerpáme z osobních finančních rezerv o státní podporu jsme zatím nežádali, čekáme jak se situace ještě vybarví. Finanční příspěvek, o který jsme mohli zažádat při jarním omezení byl uspokojivý. Finanční kompenzaci v této vlně ještě nemohu objektivně posoudit. Všichni jsme ve velkém očekávání, jak ovlivní omezení a celá aktuální situace  sport a volnočasové aktivity do budouvna,” uzavřela.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky svatby, taneční, salony, Brno, Uherské Hradiště, svatba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ruší se svatby i taneční, svatební salony jsou v koncích   |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.