Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Dodržujte preventivní opatření, apeluje město Brno na návštěvníky hřbitovů. Na Dušičky budou dohlížet strážníci s termovizí

Slavnost Všech svatých se blíží a s ním také davy lidí, kteří chtějí symbolicky zapálit svíčku na hrob svých milovaných zesnulých. Město Brno a správa hřbitovů nabádají, aby lidé dodržovali platná opatření. Je tedy nutné, abychom nezapomínali na roušky i ve venkovních prostorech a udržovali v bezpečí jak sebe, tak ostatní občany. Preventivně proti krádežím na hřbitovech, dohlíží dokonce strážnici se psy i bezpečnostní kamery.

Nezapomínejte na roušky a dostatečné rozestupy

Vedení města Brna žádá občany, aby nezapomínaly na vládní opatření v rámci boji proti koronaviru. Je nutné nosit roušky i ve venkovních prostorech a dodržovat dostatečnou vzdálenost od ostatních návštěvníků hřbitovů. Podle vyjádření ministerstva zdravotnictví hřbitovy patří k místům, kde je nošení ochrany dýchacích cest povinné. Platí to v situacích, kdy není zachován alespoň dvoumetrový odstup mezi lidmi. „Mnoho z nás si půjde během Dušiček zavzpomínat na své zesnulé příbuzné a známé. Na hřbitovy zavítá mnohem více lidí než v jiném ročním období, a z tohoto důvodu prosíme o dodržování preventivních opatření na brněnských hřbitovech. Roušky by měli návštěvníci nosit i ve venkovních prostorech. Díky tomu můžeme ochránit sebe i ostatní návštěvníky a zabránit dalšímu šíření nového koronaviru,“ uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík.

Strážnicí hlídkují na brněnských hřbitovech

Strážníci hlídkující na brněnských hřbitovech jsou běžnou záležitostí, ani kvůli mimořádným opatřením se tedy množství hlídek nesníží. Zapojeno je přes dvě stě strážníků. Nejhlídanější je Ústřední hřbitov, kde se hlídka střídá jak po celý den, tak i po skončení provozní doby, celou noc. „Především preventivní přítomností předcházejí strážníci okrádání návštěvníků o osobní věci a odcizování vzpomínkových předmětů, jako jsou věnce či kytice. Aby odradili zloděje od vykrádání vozidel, neopomenou kontroly míst, kde motoristé zanechají svá auta. Pozornosti hlídek neujdou ani prodejci smutečního zboží,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Strážník se služebním psem

Na pomoc při hlídkování mají strážníci služební psy a techniku. „Díky moderním dalekohledům pro noční vidění mají strážníci perfektní přehled o situaci i za tmy. Zejména po soumraku jim výrazně pomáhá také dobrý sluch a čich služebních psů. V potemnělém a členitém terénu je možné jich využít i při pronásledování pachatele,“ vypočítal Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno. Hřbitovy jsou opatřeny také kamerovým systémem, strážník může záběry živě sledovat z terénu na tabletu nebo prostřednictvím monitoru na služebně.

Změna úřední doby Správy hřbitovů

Správa hřbitovů města Brna mění své úřední hodiny, vyplývá to z vládních opatření. Úřední doba je momentálně v pondělí a ve čtvrtek, a to od 8 do 13 hodin. Záležitosti týkající se smluv o nájmu hrobového místa lze vyřešit až po skončení krizového stavu. „Klientům doporučujeme, aby případné platby prováděli bezkontaktně kartou. Složenky lze zaplatit bez nutné návštěvy pošty, a to převodem z bankovního účtu. Jsme si vědomi složité situace, ve které se nacházíme. Proto se záležitosti týkající se smluv o nájmu hrobových míst nemusejí řešit nyní. Těm, kteří chtějí prodloužit končící smlouvu nebo zaplatit za místo, umožníme tyto úkony vyřešit až po uklidnění situace, například na jaře příštího roku,“ doplnila Alena Říhová, ředitelka Správy hřbitovů města Brna.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Městská policie Brno

Štítky Dušičky, svátek Všech svatých, hřbitov, Brno, rouška, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dodržujte preventivní opatření, apeluje město Brno na návštěvníky hřbitovů. Na Dušičky budou dohlížet strážníci s termovizí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.