Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sbírka Koláč pro hospic vydělala na podporu v péči o umírající přes 1,2 milionu korun

Letošní charitativní sbírka Koláč pro hospic byla úspěšná. Lidé v Jihomoravském kraji přispěli víc než jeden milion, což je o víc než 150 tisíc oproti loňsku. Přímo v Brně se vybralo téměř 350 tisíc korun. Peníze půjdou na pomoc v péči o umírající pacienty.

Díky štědrosti lidí letos sedmého října charita vybrala ve sbírce Koláč pro hospic rekordní částku. Devatenáctého ročníku se zúčastnily všechny oblastní Charity v celé brněnské diecézi. Letos do charitních kasiček, platbou přes platební bránu Pays nebo příspěvkem na sbírkový účet dárci věnovali do sbírky Koláč pro hospic 1 267 547 korun. Částka předčila o 158 462 korun loňský rok. Dárci získali jako odměnu 4 tisíce koláčů nebo speciální video-recept od přední amatérské pekařky Petry Burianové. Získané peníze Charita využije na rozvoj hospicové péče, nákup zdravotnického materiálu a léčiv.


Přímo v Brně darovali lidé na péči o nevyléčitelně nemocné a umírající 349 600 korun. Bylo to nejvíce z celé brněnské diecéze. Nejčastěji Brňané vhazovali do kasičky dvacetikorunovou minci.  Peníze použije Domácí hospic sv. Lucie v Brně na rozvoj svých služeb. Už třetím rokem mohou lidé přispět také pomocí bezkontaktních platebních terminálů. Nejvíce této možnosti využili právě dárci v Brně. 
Posláním domácí hospicové péče je doprovázet umírajícího člověka a jeho rodinu, aby společně mohli důstojně projít touto životní etapou. „Velmi si vážíme podpory a příspěvků věnovaných sbírce Koláč pro hospic a všem lidem srdečně děkujeme. Tato tradiční akce je pro nás i potvrzením toho, že roste zájem o domácí hospicové služby, které Charita poskytuje umírajícím v celém Jihomoravském kraji a části Vysočiny,“ vysvětlil ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman. 

Kompletní výsledky sbírky Koláč pro hospic 2020 v oblastních Charitách:
Oblastní charita Blansko    61 533 KČ
Služby Brno    349 600 KČ
Oblastní charita Břeclav    49 004 KČ
Oblastní charita Hodonín    57 332 KČ
Oblastní charita Jihlava    96 175 KČ
Oblastní charita Rajhrad    251 469 KČ
Oblastní charita Tišnov    76 800 KČ
Oblastní charita Třebíč    81 503 KČ
Oblastní charita Znojmo    107 629 KČ
Oblastní charita Žďár n. Sázavou    133 402 KČ
Diecézní charita Brno    3 100 KČ
CELKEM 1 267 547 KČ


Charitní hospicovou péči podporují i soukromé firmy a společnosti formou darovací smlouvy nebo firemního dobrovolnictví. Diecézní charita Brno proto děkuje všem firmám, společnostem, institucím a dobrovolníkům, kteří jí věnují svoje prostředky a energii. 
Podpořit Domácí hospicovou péči , a to online platbou přímo na webu .Online dárci získají jako poděkování za příspěvek video-recept od vítězky soutěže Peče celá země Petry Burianové. Virtuální koláč nabídne veřejnosti Charita až do konce října 2020. 


O Diecézní charitě Brno 
Diecézní charita Brno je církevní nezisková organizace, která ročně pomůže 58 tisícům lidí v nouzi na celém území Jihomoravského kraje a části Kraje Vysočina. Znovuobnovena byla v únoru roku 1992 brněnským biskupem Mons. Vojtěchem Cikrlem. Navázala tak na dřívější práci Charity, která na území brněnské diecéze působila od roku 1922 do jejího zrušení v roce 1959. Přes pětadvacet let vyvíjí činnost především v oblasti sociální a zdravotní péče, humanitární pomoci či ochrany a podpory lidských práv a svobod. Pomáhá seniorům, lidem bez přístřeší, rodinám a ohroženým matkám, lidem s mentálním postižením a autismem, sociálně znevýhodněným i dalším osobám v nouzi. V Brně a v dalších oblastech nabízí mimo jiné například pečovatelské a ošetřovatelské služby, chráněná bydlení, denní centra a stacionáře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Charita

Štítky Koláč, hospic, sbírka, charita, jmk, Brno, peníze, Jihomoravský kraj, Vojtěch Cikrle, Kraj Vysočina, Oldřich Haičman, Diecézní charita Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírka Koláč pro hospic vydělala na podporu v péči o umírající přes 1,2 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.