Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zhruba 40 škol se bude starat o děti záchranářů, policistů a sociálních pracovníků

Kvůli šíření koronaviru Jihomoravský kraj vyčlenil zhruba 40 škol, které se budou starat o děti zdravotníků, policistů nebo pracovníků sociálních služeb. Skupinky budou maximálně po třiceti dětech ve věku od tří do deseti let. Kraj měl školy vyčleněny už na jaře, kdy se staraly zhruba o 400 dětí.

Vláda kvůli zavření škol od středy nařídila hejtmanům a pražskému primátorovi, aby od středy určili školu nebo školské zařízení k péči o děti pracovníků bezpečnostních sborů, policie, poskytovatelů zdravotních služeb, pracovníků v sociálních službách nebo ve školách. "Odbor školství kontaktoval obce s rozšířenou působností a požádal je o součinnost ve vytipování vhodných škol. Máme nyní kolem 40 škol. Těžko nyní odhadovat, jaký o ně bude zájem a kolik do nich přijde dětí. Uvidí se v následujících dnech," uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Školy jsou například v Brně, Blansku, Boskovicích, Břeclavi, Lednici, Kuřimi, ale také ve Veselí nad Moravou nebo Slavkově u Brna, Modřicích, Šlapanicích, Rosicích nebo Rajhradě a v dalších obcích.

Skupina ve vyčleněné škole může mít maximálně 30 dětí. Dozor musí provádět člověk starší 18 let a musí být zajištěno stravování i evidence docházky. Různé skupiny se nesmí potkávat při žádných činnostech. "Zákonní zástupci, pro které kraj určí školu, nemají po dobu pobytu v takto určené škole nárok na ošetřovné při péči o dítě do deseti let z důvodu zavření výchovného zařízení," dodala Brindzáková.

Možnost hlídání dětí už nabízí svým pracovníkům třeba Fakultní nemocnice Brno. "Podobně jako na jaře se nabízí využití možnosti hlídání dětí, které zprostředkovali studenti Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity," uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. O možných kapacitách jedná nemocnice i s krajem.

Hlídání dětí připravuje i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. "Už na jaro jsme ho měli ve vlastních prostorách ve Výstavní ulici. Zjišťujeme zájem zaměstnanců a sháníme dobrovolníky z řad studentů Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, kteří pomáhali na jaře. Do pondělka budou prostory nachystané," uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Autoři

Štítky ČR, správa, školy, koronavirus, Jihomoravský, jaro, Jihomoravský kraj, nemocnice, Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Brno, Blansko, Břeclav, Boskovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zhruba 40 škol se bude starat o děti záchranářů, policistů a sociálních pracovníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.