Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Na střechu zastávky v Brně někdo začal parkovat elektrické koloběžky

Popularita sdílených elektrokoloběžek za poslední dobu značně stoupá. Stále více měst této poměrně nové vymoženosti otevírá dveře, chtějí svým občanům dopřát rychlý a snadný pohyb po městě. S oblibou koloběžek však narůstají i problémy s jejich špatným parkováním. Například na brněnském Obilním trhu dnes kolemjdoucí spatřili několik koloběžek na střeše zrekonstruované zastávky.

Lidé si s parkováním koloběžek těžkou hlavu nedělají

Lidé této služby hojně využívají, ovšem po ukončení jízdy si s umístěním koloběžky nelámou hlavu a odstaví ji kdekoliv a v jakékoliv poloze se jim zachce. „Přes léto narostl počet lidí, kteří nás upozorňovali na to, že koloběžky nebývají úplně vhodně odstaveny. Často nejsou odstavené správně a překážejí v chůzi," informoval tiskový mluvčí strážníků Jakub Ghanem.


ANKETA: Co si myslí Brňané o elektrických koloběžkách?

Několik desítek sdílených koloběžek společnosti Bird se na konci léta objevilo v Brně. Modré koloběžky se tak staly další možností, jak se po městě přepravovat. Co si o novém způsobu cestování po městě myslí Brňané?


Pro pobavení lidé často přidávají na sociální sítě snímky koloběžek s těmito zvláštními umístěními.„U nás v okolí kolejí je často uprostřed chodníku velké množství koloběžek ve vodorovné poloze a bývají vyskládané na sobě. Nedávno jsem tady dokonce viděl koloběžku zavěsenou na větvi stromu,“ podělil se o zkušenost obyvatel Purkyňových kolejí Vojtěch Chvátal. 

Lidé na internetu se baví fotografiemi špatně zaparkovaných koloběžek.

Parkování na zastávce

Jeden úsměvný případ nevhodného umístění objevili dnes dopoledne kolemjdoucí zastávky Obilní trh. Na střeše zastávky někdo zaparkoval pět koloběžky. Jak a kdo tam koloběžky umístil? To zatím zůstává nevyřešenou záhadou. „Na umístění koloběžek na střeše zastávky Obilní trh jsme byli upozornění občany. Ještě dnes zajistíme jejich odstranění, prověříme, zda nedošlo k poškození zastávky a podle toho zvážíme další kroky. Budeme také kontaktovat jejich provozovatele,“ sdělila mluvčí brněnského středu Kateřina Dobešová.

V tomto případě by se mohlo jednat o přestupek proti občanskému soužití, za který hrozí ve správním řízení pokuta až dvacet tisíc korun. Pokud by došlo k poškození majetku, může jít o přestupek, případně u výraznější škody o podezření z trestného činu.

Kde a jak koloběžky tedy zaparkovat?

„Určitě by bylo lepší, kdyby uživatelé koloběžky odstavovaly k okrajům chodníků, samozřejmě tak, aby nepřekážely při vstupech do domů, aby nebránily na vstupu u přechodu pro chodce nebo naopak, aby nebyly na druhém okraji chodníku a mohly by se převrátit na silnici,“ řekl Ghanem. Rada městské části Brno-střed už v červnu požádala Odbor dopravy Magistrátu města Brna o přípravu opatření pro odstavování koloběžek na určených bezproblémových místech.


Koloběžky se dočkají vlastního piktogramu na dopravních značkách. Mělo by to snížit počet špatně umístěných koloběžek

Elektrokoloběžky jsou hitem poslední doby a jejich sdílená verze jak by smet. Brněnský magistrát proto přišel s nápadem nové dopravní značky s piktogram koloběžky, která bude označovat místa, kde je možné odložit kolo či koloběžku. Jde o unikát v...


„Podmínkami pro tyto plochy je umístění mimo přirozené a umělé vodící linie, umístění mimo obvyklé plochy restauračních zahrádek a umístění v poloze umožňující řádné užívání komunikací potřebnými vozidly. Žádnou odpověď jsme zatím nedostali,“ dodala Dobešová.


Zastávka na Obilňáku je po roce a půl hotova. Architekti jsou z rekonstrukce nadšeni

Po více než roce a půl oprav se dnes v Brně na Obilním trhu otevřela po rekonstrukci funkcionalistická památkově chráněná zastávka MHD, kterou ve 20. letech minulého století navrhl architekt Oskar Poříska. Architekti z Ateliéru RAW Ivan Wahla a...


Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/ Ivana Malina Balgová

Štítky obilní trh, zastávka, mhd, elektrické koloběžky, sdílené koloběžky, lime, střecha, Brno, parkování, chodník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Také zastávky na ul. Nádražní jsou architektonický skvost a ten malý střep skla nad hlavou jistě ochrání před nepohodou. Jenom nesmí svítit slunce, pršet, sněžit, foukat vítr.

Středa, 7. října 2020, 07:13Odpovědět

FOTO: Na střechu zastávky v Brně někdo začal parkovat elektrické koloběžky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.