Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koloběžky se dočkají vlastního piktogramu na dopravních značkách. Mělo by to snížit počet špatně umístěných koloběžek

Elektrokoloběžky jsou hitem poslední doby a jejich sdílená verze jak by smet. Brněnský magistrát proto přišel s nápadem nové dopravní značky s piktogram koloběžky, která bude označovat místa, kde je možné odložit kolo či koloběžku. Jde o unikát v rámci České republiky, v jiných městech se zatím nepoužívá.

Většina měst používá na značení symbol kola. „Na uživatele koloběžek se pohlíží stejně jako na cyklisty. Jsou tedy povinni dodržovat stejná pravidla silničního provozu,“ uvedla mluvčí Městské policie Brno Markéta Skřivánková.

Značení se zavádí od 5. října a do konce roku se rozšíří do všech oblastí placeného stání. „Jsem rád, ýe odbor dopravy přišel s nápadem umisťovat na značky také symbol koloběžky a ozřejmit lidem, jaké dopravní prostředky mohou dané stání využívat,“ okomentoval radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Za špatně umístěnou koloběžku může provozovatel

První značky se objeví v historickém centru města a v dalších oblastech placeného stání (Špitálka, Trnitá či Zborovská). Celkem bude 170 míst s tímto značením. „Podobu značek máme už schválenou od Policie ČR i Brněnských komunikací,“ dodal Kratochvíl, který zároveň věří, že tak ubude koloběžek zanechaných na chodnících, kde překáží pěším.

„Často vidím ve městě koloběžku ledabyle umístěnou uprostřed chodníku. A když je chodců hodně, tak ta koloběžka tam opravdu překáží,“ sdělil Brňan Michal Žůrek. „Za poslední dva měsíce neevidujeme případy se špatně odloženými koloběžkami. Co se týče sdílených koloběžek, za ty je odpovědný jejich provozovatel,“ okomentovala Skřivánková.

Naopak za poslední dva měsíce strážnici projednávali přestupky zhruba desítky uživatelů koloběžek. „Tyto osoby se totiž zpravidla na pozemní komunikaci pohybují tiše a mnohdy rychleji než chodci. Strážníci tedy zaznamenávají stížnosti občanů na ně především zpětně,“ vysvětlila Skřivánková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMB

Štítky sdílené koloběžky, dopravní značky, piktogram, Česko, Brno, Policie České republiky, dopravní značka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koloběžky se dočkají vlastního piktogramu na dopravních značkách. Mělo by to snížit počet špatně umístěných koloběžek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.