Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Legendární brněnský sládek Poupě má sochu na Šilingrově náměstí

Reformátor českého pivovarnictví a geniální brněnský sládek František Ondřej Poupě má od včerejška ve dvoraně na Šilingrově náměstí sochu. Lidé ji mohou vidět mezi ulicemi Dominikánskou a Starobrněnskou, s vchodem ze Šilingrova náměstí. V těchto prostorách působil jako sládek a založil zde první pivovarskou školu na světě. Výroba piva se zde vrací po 150 letech.

Geniální sládek

František Ondřej Poupě byl nedoceněnou osobností světového pivovarnictví, člověk, který boural hranice a předsudky. Do pivovarnictví zanesl měření určitých veličin – teplota, hustota, nebo objemy. Zavedl také teploměr, protože do té doby se měřila teplota prstem nebo loktem. Jako první na světě začal učit své následovníky. „Do té doby ještě přežíval cechovní systém, což znamená, že cechovní mistři a sládci si své informace tajili a nepředávali. Tajemství výroby piva se maximálně předávalo v rodině,“ řekl prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Do té doby nebylo zvykem, jak dnes přijít do hospody a objednat si desítku nebo dvanáctku. Když se šlo kdysi do šenku, dostali jste prostě „pivo“. „Vymyslel proto pivní váhu, což byl předchůdce dnešních hustoměrů nebo sacharometrů. Lidé pak díky toho byli schopni poznat, zda platí za desítku nebo dvanáctku,“ uvedl brněnský sládek Petr Hauskrecht.

Pohnutá historie pivovaru

Slavný pivovar začal v 19. století narážet. Prostory budovy nedovolovaly další růst a k tomu se přidal problém s nedostatkem vody. Dům v 60. letech 19. století zanikl a prostory byly využívány jako byty nebo skladiště. Během 2. světové války byl dům částečně vybombardován a v 80. letech s z něj stal dům brněnských stavbařů a od revoluce jenom chátral. „My jsme dům koupili se zájmem, aby znova ožil jako pivovar. Dnes už totiž existují způsoby, jak vařit pivo i v centru Brna. V nejbližší době by mělo být hotovo a za měsíc bychom rádi otevřeli. Uvnitř je minipivovar, který bude po vzoru Františka Ondřeje Poupěte vařit svrchně kvašená piva,“ sdělil architekt Marek Tichý.

Kromě odhalování sochy pivovarníka od autora Michala Bouska, se také dostalo křtu knihy Příběhy jihomoravských pivovarů, kterou napsal Filip Vrána.

Pořadatelé měli také připravenou akci Slavnosti piva Františka Ondřeje Poupěte, kterou museli kvůli protikoronavirovým opatřením zrušit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Brno, pivo, pivovar, sládek, František Ondřej Poupě, socha, výroba piva, Šilingrovo náměstí, druhá světová válka, Jan Šuráň, Petr Hauskrecht

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární brněnský sládek Poupě má sochu na Šilingrově náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.