Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nové brněnské nádraží bude mít svou vlastní kapli. Má odkazovat na stavbu zbořenou před sto lety

Na začátku září vyhlásilo Brno architektonickou soutěž o podobu nového vlakového nádraží. Jak dnes uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL), součástí zadání je i zakomponování duchovního místa, které by mělo odkazovat na Královskou kapli zbouranou na počátku 20. století.

Královská kaple stála na dnešním Dominikánském náměstí už od konce 13. století, k zemi musela jít v roce 1908 v rámci tehdejší městské asanace. Podle Hladíka tak Brno naváže na další evropská či světová města, která na přepravních uzlech vybudovala prostory určené k modlitbám.

„Duchovní prostor doplní ústřední halu nového nádraží. Podobně jako na některých světových letištích nebo vlakových terminálech, například na nedalekém novém nádraží ve Vídni, bude pro cestující vyhrazeno místo, kde budou moci strávit čas v tichosti se svými myšlenkami nebo duchovním způsobem,“ vysvětlil Hladík. 

Královská kaple stála na dnešním Dominikánském náměstí, autor: Josef Kunzfeld, 1904

Královská kaple šla k zemi i přes protesty části veřejnosti

Podoba tohoto prostoru by měla být inspirována Královskou kaplí, která byla založena Václavem II. V roce 1297 na nároží ulice Veselé a tehdejšího Rybného trhu, dnes Dominikánského náměstí.


Jak bude vypadat nové vlakové nádraží? Brno spustilo veřejnou soutěž

Kancelář architekta města Brna (KAM) tento týden zahájila mezinárodní urbanisticko-dopravně-architektonickou soutěž, ze které vzejde autor podoby nového hlavního nádraží v Brně. Vyzvalo do ní i autory hlavních nádraží ve Vídni, Berlíně a...


„Cenná gotická kaple byla zbořena v roce 1908 přes protesty mnoha odborníků i přes nesouhlas vídeňského památkového ústavu. Nejcennější architektonické prvky však byly zachovány a nachází se nyní na různých místech po Brně nebo depozitáři muzea ve Vyškově. Chceme, aby architekti tyto prvky využili ve svých návrzích a dokázali tak tuto významnou gotickou památku přiblížit nejen Brňanům, ale všem, kteří do Brna přicestují,“ doplnil Hladík.

Interiér Královské kaple, autor neznámý

Královská kaple byla také označována jako kaple Panny Marie a svatého Václava, později pak svatého Cyrila a Metoděje. Rada města Brna se již dříve zavázala tuto kapli na vhodném místě obnovit. Poslední snahy o její obnovení byly během roku 2010, kdy se plánovalo její sestavení na střeše parkovacího domu v Panenské ulici, tento záměr však nakonec uskutečněn nebyl.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Královská kaple, hlavní nádraží, Brno, kaple, Petr Hladík, KDU-ČSL, Panna Marie, Vídeň, Václav II. Český, svatý Václav, svatý Cyril

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové brněnské nádraží bude mít svou vlastní kapli. Má odkazovat na stavbu zbořenou před sto lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.