Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Začíná soudní proces v korupční kauze Stoka. Švachulovi hrozí šestnáct let za mřížemi

Krajský soud v Brně dnes začne řešit korupční kauzu na radnici Brno-střed, termíny hlavního líčení jsou zatím rozepsané do konce roku. V kauze je podaná obžaloba na 11 lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly. Hrozí mu až 16 let vězení.

Bývalý místostarosta městské části Švachula byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek na radnici městské části Brno-střed. Mezi 11 obžalovanými je ještě bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-Ivanovicích Petr Liškutin (také dříve ANO). Výše úplatků podle státního zastupitelství dosáhla až 47 milionů korun.

Policejní razie se na radnici Brno-střed uskutečnila loni v březnu, po ní šlo pět lidí do vazby. Postupně ji ale opouštěli, ve vazbě zůstal už jen Švachula. Soudy se obávají, že by mohl uprchnout za hranice.

Deset procent z každé zakázky

Korupce se podle policie odehrávala při zadávání veřejných zakázek. Získávaly je vybrané spřátelené firmy a cena se uměle navyšovala. Úplatky činily obvykle deset procent ceny zakázky. Firem zúčastněných na systému bylo devět a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní dělaly takzvaně křoví.

Státní zástupce v obžalobě navrhuje Švachulovi trest patnáct let vězení a k tomu i peněžitý trest pět milionů korun. V tomto týdnu jsou termíny hlavního líčení vypsány ještě na úterý a středu, další jsou vypsány do konce roku, je jich asi 20.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky stoka, kauza, korupce, Brno-střed, Jiří Švachula, ano, soud, radnice, ANO 2011, Krajský soud v Brně, Ivanovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná soudní proces v korupční kauze Stoka. Švachulovi hrozí šestnáct let za mřížemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.