Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Svatby v době koronaviru. Jak pandemie ovlivnila přípravy?

Za prvních šest měsíců tohoto roku byl počet sňatků především kvůli pandemii rekordně nízký. Mnoho lidí muselo svatbu zrušit, někteří se ale rozhodli se vzít i navzdory obtížnějším podmínkám. Co je k tomu vedlo a jak současná situace ovlivnila přípravy?

Pandemie se dotkla téměř všech sfér života. I počet sňatků za první pololetí tohoto roku byl rekordně nízký. Svateb se totiž konalo po celém Česku pouze necelých 13 a půl tisíce, tedy o 9,6 tisíce méně než za stejné období v minulém roce. „K nižšímu počtu sňatků přispěl zejména měsíc březen, v jehož průběhu byla možnost uzavření manželství omezena epidemiologickými opatřeními. Březnových sňatků bylo podle dosud dostupných údajů méně než šest set, což představuje nejnižší měsíční počet sňatků za více než stoletou historii České republiky,“ upřesnil Robert Šanda z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Rekordní únor

V Jihomoravském kraji nebyla situace odlišná. „Podle předběžných údajů za prvních šest měsíců roku 2020 bylo uzavřeno 1 616 manželství, což bylo o 1 115 méně než ve stejném období předcházejícího roku,“ informoval Karel Adam z ČSÚ. Nezvykle vysoký byl ale počet manželství uzavřených v únoru, kterých bylo v Česku 2,2 tisíce a tím šlo o nejvyšší únorový počet od roku 2003. „Přispěla k němu zřejmě zajímavá data v kalendáři. Až třetina únorových novomanželů si pro svůj svatební den zvolila sobotu 22. 2. 2020 a na obřady byla bohatá i sobota 29. 2. a čtvrtek 20. 2.,“ vysvětlil Šanda.

Menší počet svateb organizovala Lenka Mládková z agentury Svatby podle Katy. „Sezóna se nám rozběhla až zhruba v půlce června. Většinu svateb, které se nemohly konat v prvních měsících roku, se nám podařilo přesunout na podzim. Ty, které již ale proběhly, byly krásné a díky bohu bez omezení, které by narušovaly příjemnou atmosféru,“ okomentovala Mládková. Předpokládá tak, že po skončení letošní sezóny bude počet svateb srovnatelný se sezónami minulými.

Vyhlídky jsou různé

Méně optimistické vyhlídky má Iveta Burešová z agentury Sayes. „Svatby, které měly být v době karantény, se ze 70 procent přesunuly do podzimních termínů, některé máme odložené na rok 2021. U některých došlo k úplnému zrušení. Buď se konaly pouze obřady v malém okruhu nejbližších příbuzných nebo se nekonají vůbec,“ nastínila. Nejčastěji je zrušili klienti, kteří žijí trvale v zahraničí. „Nikdo totiž netuší, jak se bude situace na podzim i na jaře 2021 vyvíjet. Očekáváme ale největší propad v roce 2021, kdy budou pravděpodobně snoubenci více šetřit, nebudou plánovat velké svatby a rozhodně budou zvažovat, zda si vše nezajistí sami,“ dodala Burešová.

Jinou zkušenost měla koordinátorka Petra Šauer z agentury Easy Wedding. „Sezóna je celkově slabší, ale myslím, že to až tak není koronavirem, nýbrž celkově sociálními přístupy k levnému zboží. Každý rok je nárůst různých “nových koordinátorek” a celkově Češi nejsou moc ochotní platit za servis,“ řekla. Zrušit tak museli pouze velké zakázky. „Bylo to ale vlivem jiných skutečností. Zahraniční svatby jsme přesunuli na jiný termín a tři velké raději až na příští rok,“ potvrdila Šauer.

Někteří snoubenci měli obavy

Na začátku srpna se oženil Jakub Zabystrzan. Právě jeden z jeho příbuzných musel kvůli pandemii zrušit svatbu. „My jsme to asi nějak vůbec nevnímali, jelikož od března do srpna je pět měsíců, takže jsme se toho nějak nebáli a ani jsme nepřemýšleli nad zrušením. Bavili jsme se o tom s manželkou, že kdybychom se náhodou nemohli vzít, nebo by nás muselo být méně, tak bychom se stejně vzali a oslavu naplánovali na jindy,“ naznačil.

Pouze několik dní před vyhlášením povinného nošení roušek ve vnitřních prostorech měli svatbu Pavlíkovi, kteří se brali první víkend v září. „Vzhledem k tomu, že jsme svatbu plánovali až na září, doufali jsme, že už bude všechno v pořádku. Ze začátku jsme trnuli, ale jak se opatření postupně uvolňovala, už jsme si z toho nic nedělali. Pozvali jsme 150 lidí, jak bylo v plánu, s tím že bychom v případě omezení napsali, že nás to mrzí, ale můžeme z pozvaných pozvat jen některé,“ popsala Tereza Pavlíková. Oslavit s nimi jejich lásku nakonec mohli všichni z pozvaných.

Konstelace šťastných čísel

Od počátku tohoto tisíciletí až do konce roku 2019 uzavřeli lidé v Jihomoravském kraji 112 217 sňatků. Podíly prvních sňatků nevěst a ženichů mají v posledních letech mírně se zvyšující trend. Průměrný věk snoubenců při uzavírání prvního manželství se zvýšil o pět a půl roku. „Ve sledovaných letech se nejvíce svateb konalo v roce 2007, a to 6 287. Projevila se příznivá konstelace šťastných čísel, v sobotu 7. 7. 2007 bylo v kraji uzavřeno 487 sňatků,“ přiblížila Milada Jonášová z ČSÚ. V roce 2011 jich naopak bylo pouhých 4 894, nejméně od roku 1991. Nejoblíbenějším dnem bývá sobota, z měsíců pak červen až září. Leden si loni zvolilo jen 106 snoubenců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky svatby, koronavirus, sňatky, svatba, pandemie, Český statistický úřad, Česko, manželství, Jihomoravský kraj, Karel Adam, Milada Jonášová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatby v době koronaviru. Jak pandemie ovlivnila přípravy?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.