Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnicím chybí krev a kostní dřeň, nové dárce láká i Adam Ondra a Lucie Šafářová

Nemocnice v Brně i okolí hlásí nedostatek krve i kostní dřeně. Nové i zkušené dárce se snaží město zdravotníkům přilákat kampaní Darujeme krev pro Brno. Ta začala už na jaře a na podzim ještě zesílí. Pomoci se snaží i ambasadoři Adam Ondra a Lucie Šafářová.

Kampaň Darujeme krev pro Brno odstartovala letos v dubnu, město ji spustilo na podporu bezpříspěvkového dárcovství krve a náboru dobrovolníků do registru dárců kostní dřeně. Kampani se snaží pomoci i bývalá tenisová reprezentantka Lucie Šafářová nebo mistr v lezení Adam Ondra. 

„Kampaní vyjadřujeme svoji podporu a zdůrazňujeme stále vysokou potřebu dárcovství krve. Jsme otevřeni spolupráci se všemi veřejnoprávními, soukromými i vzdělávacími institucemi či organizacemi, které se do projektu budou chtít zapojit. Cílem je přivést nové prvodárce a současné bezpříspěvkové dárce krve do odběrových center obou fakultních nemocnic v Brně,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Plány narušil koronavirus

Už od dubna bylo v plánu hned několik akcí, celá kampaň měla začínat slavnostním křestem speciálně polepené šaliny, následovat měla výstava fotografií ambasadorů nebo den otevřených dveří v odběrových cenntrech Fakultní nemocnice pro žáky 9. tříd a studenty. To však narušila pandemie koronaviru. I tak se ale povedlo do ulic i na internet dostat potřebné informace o dárcovství. Éterem zazněl i audiospot, ve kterém Adam Ondra kampaň podporuje. 

„Rád bych zdůraznil, že se nejedná pouze o dárcovství krve. Již od počátku je cílem oslovit jak současné
a budoucí dárce krve, tak i dárce ostatních krevních složek (plazmy, krevních destiček) a samozřejmě také dárce kostní dřeně, kterých je letos zvýšený nedostatek,
“ popsal 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Město podpoří kampaň, ta se rozjede na podzim

V souvislosti s kampaní uzavře město spolupráci s Oblastním spolkem Českého červeného kříže Brno, radní memorandum schválili. Město tak bude dárcům poskytovat benefity a podporovat dárcovské programy. Oblastní spolek Českého červeného kříže Brno je připraven spolupracovat na zprostředkování kontaktu oceněných bezpříspěvkových dárců krve s městem a poskytovat mu aktuální data o jejich počtech.

Na podzim by mělo akcí přibýt, neboť na 8. září připadá 99. výročí úmrtí doktora Jana Janského (†1921) a 19. září se slaví Světový den dárců kostní dřeně 2020.
-   V sobotu 12. září od 14 do 18 hodin u biotopového jezírka v parku na Kraví hoře se uskuteční Běh na krev. Registrace skončila 31. srpna, ale pro ty, kteří nepoběží, bude připraven doprovodný program. Nejmenší se mohou těšit například na dětskou zónu, ve které je čeká švédská hra Kubb, americká hra Spin Ladder, discgolf, XXL Jenga, XXL puzzle, skákací hrad a další atrakce. Starší děti pak ocení třeba kouzelníka, bodyzorbing a jiné aktivity. K dispozici bude i horolezecká stěna, měření fyziologie těla s následným pohybovým a výživovým doporučením nebo orientační určení krevní skupiny.
-   Od září se s videospoty s ambasadory setkají cestující v MHD, od října budou vysílány ve zdravotnických zařízeních a na sportovištích ve městě.
-   V pátek 2. října je v plánu slavnostní setkání s předáním benefitů města Brna bezpříspěvkovým dárcům krve oceněným zlatou medailí prof. MUDr. Jana Janského a zlatým křížem Českého červeného kříže za rok 2019.
-   Rovněž v říjnu začne dárcovská soutěž 4,5 dl pro život pro zdejší veřejnosprávní a vysokoškolský sektor a také pro veřejnost.
-   A 16. října bude kampaň Darujme krev pro Brno prezentována během hokejového zápasu mezi HC Kometa Brno a Mountfield Hradec Králové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Brno

Štítky krev, Brno, Adam Ondra, darování, nemocnice, dárci, kostní dřeň, Lucie Šafářová, podzim, Jan Janský, Markéta Vaňková, Fakultní nemocnice Brno, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnicím chybí krev a kostní dřeň, nové dárce láká i Adam Ondra a Lucie Šafářová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.