Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brňané přivítají nový rok videomappingem

Zatímco v Praze budou letos oslavy nového roku bez videomappingu a ohňostroje, v Brně se lidé mohou těšit na videomapping. Informaci potvrdila Kateřina Gardoňová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Brno oslaví nový rok videomappingem

Vloni poprvé se v centru Brna konal Silvestr na náměstí Svobody. Pro návštěvníky byly připraveny stánky s gastronomickou nabídkou, hudební vystoupení a na závěr premiérový videomapping. „V obdobném formátu a za stejných nákladů chystáme akci i v letošním roce a rušit ji neplánujeme," sdělila Kateřina Gardoňová z tiskového střediska brněnského magistrátu. Za  technické a organizační zajištění akce včetně úklidu město zaplatí milion korun. Město momentálně zvažuje, že z důvodu zajištění menší koncentrace lidí by během večera světelná show proběhla několikrát.

V Praze nejsou na videomapping, ani ohňostroj peníze

Letos hlavní město nebude organizovat novoroční videomapping, ani ohňostroj. Důvodem je hledání úspor v souvislosti s pandemií koronaviru a efektivnější využití finančních prostředků. Dalším důvodem je též nejistota v možných hygienických opatřeních při pořádání hromadných akcí. 

Přitom novoroční ohňostroj byl tradiční součástí uvítání nového roku v hlavním městě. V posledních letech byl z mnoha stran, včetně části veřejnosti, vnímán jako nevhodný z hlediska dopadu na životní prostředí a také bezpečnosti, zejména pro zvířata žijící na území Prahy. Proto byl po zvážení možných alternativ za ohňostroj pro důstojné rozloučení s rokem 2019 a slavnostní přivítání roku 2020 zvolen videomapping. „Od pořádání ohňostrojů a pyrotechniky obecně ustupuje mnoho západoevropských metropolí. Příchod nového roku lze oslavit i jinými, sofistikovanějšími způsoby, které nebudou mít negativní vliv ani na životní prostředí, ani na zvířata v Praze, pro které je tento den často velmi stresující,“ řekl primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Za ohňostrojem do Slezské Ostravy

Rozhodnutí o pořádání či nepořádání novoročního ohňostroje je v Ostravě na jednotlivých městských obvodech. Jak potvrdila Jana Pondělíčková, tisková mluvčí městského obvodu Slezská Ostrava, na ohňostroj se lidé mohou těšit ve Slezské Ostravě a to přesně o půnoci před slezskoostravskou radnicí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TIC Brno

Štítky oslava nového roku, ohňostroj, videomapping, Brno, nový rok, video mapping, Praha, silvestr, slavnost, pandemie covidu-19, Slezská Ostrava, Zdeněk Hřib, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané přivítají nový rok videomappingem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.