Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cestovní ruch se v Jihomoravském kraji propadl o více než 70 procent

Koronavirová krize významně ovlivnila také cestovní ruch. Ve 2. čtvrtletí navštívilo Jihomoravský kraj 127 216 hostů, což je téměř o půl milionu méně než za stejné období v minulém roce. Situace se zatím lepší pouze mírně, a to jen v některých hotelech.

Ubytovací zařízení nebyla v době nouzového stavu v provozu. Přestože od půlky května se jejich dveře znovu otevřely, počet hostů se zvýšil jenom nepatrně. V Jihomoravském kraji se tak celkový počet návštěvníků za 2. čtvrtletí letošního roku snížil téměř o 80 procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Cizinců se ubytovalo jen několik tisíc, a to nejvíce ze Slovenska. Menší počet hostů dorazil i z dalších sousedních zemí a Maďarska. Meziročně se počet hostů snížil v dubnu o 98,8 procent, v květnu o 93 procent a v červnu jich ve srovnání se stejným měsícem loňského roku přijela polovina. Celkově tak služeb hromadných ubytovacích zařízení využilo pouze 127 tisíc lidí, což je o 457 tisíc méně než minulý rok.

V některých hotelech se počet hostů vrací do normálu

Výrazně méně turistů zaznamenal i brněnský Fairhotel. „Počet hostů se ještě do normálu nevrací a nedá se bohužel ani očekávat, že by se na podzim něco změnilo. Nikdo neví, co se bude dít, lidé jsou opatrní a samozřejmě mají obavu pořádat jakékoliv akce, školení či meetingy,“ popsala manažerka hotelu Kamila Rousová. Mezinárodní strojírenský veletrh se přesunul na příští rok, kardiologický kongres se bude konat distanční formou. „To samozřejmě dopadá i na brněnské hotely,“ dodala Rousová.

Jiná situace je v Pavlově poblíž Mikulova, kde Hana Garčicová kromě vinařství provozuje také Penzion Nad starým sklepem a Ubytování pod Hradem. „Dva měsíce jsme měli úplně zavřeno, tak se všechny rezervace musely zrušit. Jinak by bylo úplně plno. Od června ale máme už stejný počet hostů jako v tuto dobu loňský rok,“ zhodnotila. V obou penzionech se na rozdíl od některých hotelů v Brně ubytovávají především čeští obyvatelé. I proto se počet návštěvníků vrací k běžným hodnotám rychleji.

Jak nejlépe podpořit cestovní ruch?

Nejlepším způsobem, jak v současné době podpořit cestovní ruch, je trávení dovolené v České republice. "Dále můžeme pomoct místním podnikatelům, navštěvovat místní restaurace a ubytovávat se i utrácet peníze tady v Česku. Objevovat místa, kde není tolik turistů, která nejsou tak vyhlášená a navštěvovaná, a podporovat tam místní komunitu,“ poradila Ida Rašovská z Mendelovy univerzity v Brně.

Největší propad návštěvnosti v souvislosti s koronavirem zaznamenala Praha, kde se počet turistů zmenšil o více než 94 procent. Meziroční pokles návštěvníků se ale projevil ve všech krajích republiky. Hostů významně ubylo také v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde jich bylo o 80 procent méně. Nejmenší pokles nastal v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, i tam byl ale 73% pokles. Na jižní Moravě se ještě v lednu počet hostů zvýšil, v únoru však začal klesat a v březnu spadl až na třetinu hodnoty výsledků zjištěných o rok dříve.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky cestovní ruch, hosté, turisté, hotely, koronavirus, Jihomoravský kraj, hotel, koronavirová krize, Český statistický úřad, Česko, Slovensko, Maďarsko, Mendelova univerzita v Brně, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestovní ruch se v Jihomoravském kraji propadl o více než 70 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.