Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šestiletá Lucinka z Brna bojuje s leukémií, rodině pomáhá Dobrý anděl

Budou to už téměř dva roky, co lékaři tehdy čtyřleté Lucince z Brna diagnostikovali onkologické onemocnění. Vážná nemoc zaskočila celou rodinu o to víc, že všichni se v té době těšili z narození její sestry Moničky. Radost tak vystřídal smutek a strach z neznámého.

Z bouličky, která se Lucince objevila na uzlině, se vyklubala leukémie. Ihned byla zahájena léčba chemoterapií na Klinice dětské onkologie v brněnské Fakultní nemocnici. V akutní fázi léčby, která trvá zhruba tři čtvrtě roku, rodiče zpravidla malého pacienta doprovází při hospitalizacích v nemocnici. Rodina se proto musela rozhodnout, jak celou situaci vyřešit.

„Monička byla hodně malinká a kojená, potřebovala být mamince na blízku. Naštěstí mi v práci vyšli vstříc a čas v nemocnici jsem mohl trávit s Lucinkou já,“ vypráví tatínek Jiří, který pracuje jako projektový manažer. „V nemocnici jsem dělal, co mi řekli. Chtěl jsem pro Lucinku jen to nejlepší, neřešil jsem, co se děje kolem mě,“ odpovídá na otázku, jak vnímal nemocniční prostředí.

I po úspěšné léčbě musí být návrat do běžného života pozvolný

Onkologická léčba cíleně oslabuje imunitu, proto na doporučení lékařů přišla řada omezení. „Lucinka nesměla do kolektivu, cestovat městskou hromadnou dopravou, nosila roušku, doma jsme denně uklízeli dezinfekčními prostředky. Omezení se dotklo také stravy. Musela pít balenou vodu, kupovali jsme vakuované potraviny, nic se nesmělo znovu ohřívat,“ dodává Lucinčin tatínek. Od loňského července má Lucinka volnější režim. Její léčba se posunula z aktivní fáze do udržovací.

Před nemocí byla Lucinka aktivní, šikovná holčička, ráda trávila čas s dětmi, ať už ve školce nebo na kroužcích angličtiny a plavání. Největší dopad na ni má proto odloučení od kamarádů. Pokud však vše půjde podle plánu, její léčba bude ukončena letos v listopadu. Kvůli narušené imunitě však i po skončení léčby dětské pacienty trápí časté virózy. Návrat do běžného života musí být proto pozvolný.

Pomáhejte rodinám, ve kterých se objevila vážná nemoc

Téměř od začátku léčby rodině finančně pomáhají dárci prostřednictvím nadace Dobrý anděl. „Příspěvky nám chodí pravidelně každý měsíc. Hradíme z nich hygienické a dezinfekční potřeby. Velká část pokryla i náklady na nízkobakteriální stravu, kterou musela Lucinka dodržovat. Pořídili jsme za ně i hračky a výtvarné potřeby pro zkrácení času v nemocnici a doma. Opravdu moc děkujeme lidem, kteří neváhají a rozhodnou se pomoci druhým,“ dodává pan Jiří.

Dobří andělé pomáhají rodinám pravidelně každý měsíc. Zapojit se do pomoci je snadné, stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat. Výši příspěvku si každý dárce volí sám dle svých možností. Veškeré příspěvky odevzdá nadace do posledního haléře potřebným rodinám, kterých je více než 3 600, z Brněnska jich je několik stovek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dobrý anděl

Štítky dobrý anděl, lucinka, leukémie, rodina, nemoc, Brno, léčba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šestiletá Lucinka z Brna bojuje s leukémií, rodině pomáhá Dobrý anděl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.