Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Projekt Na kole jen s přilbou na cyklostezce v Brně

Ve čtvrtek 23. července na cyklostezce u podél Svratky v Brně radila cyklistům Policie ČR společně s Týmem silniční bezpečnosti. Bezpečnost cyklistů je často diskutované téma. Tito účastníci silničního provozu obecně bývají spolu s chodci a motocyklisty považováni za nejohroženější skupiny účastníků silničního provozu.

Záleží především na cyklistech samotných, nakolik budou na silnicích v bezpečí. Především se musí před každou jízdou přesvědčit, že je jejich jízdní kolo v řádném technickém stavu a splňuje požadavky na předepsanou povinnou výbavu. Dále by měli používat cyklistické přilby, které zvýší jejich bezpečnost a také dodržovat základní pravidla silničního provozu. Důraz kampaně je kladen na použití ochranných bezpečnostních přileb.

Dospělí stále podceňují nošení přilby.  Její důležitost každoročně před letní sezónou proto připomínáme. 

„Zejména starší generace cyklistů není na přilby příliš zvyklá a mylně se domnívá, že při jízdě není důležitá. Stačí přitom banální překážka a následný pád z kola může mít vážné nebo tragické následky. Přestože nad 18 let je použití přilby na dobrovolnosti každého, my důrazně doporučujeme, aby ji na hlavě při jízdě měli všichni cyklisté bez ohledu věku" říká Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Podle zákona má povinnost při jízdě na kole nosit helmu pouze lidé mladší 18 let. Jak ukazují statistiky, drtivá většina usmrcených cyklistů neměla při havárii chráněnou hlavu. Loni zemřelo při nehodách 36 cyklistů, 28 z nich jelo bez přilby. Cyklisté by proto měli pamatovat na její nošení i v dospělém věku. „Cyklistická přilba chrání hlavu před těžkými úrazy při pádu z kola a bez nadsázky prokazatelně zvyšuje šanci přežití. Ve dvou třetinách případů následky případné kolize zmírní či jim úplně zabrání“, zdůrazňuje Patrik Lang z Týmu silniční bezpečnosti.

Preventisté Policie ČR společně s dopravními policisty a Týmem silniční bezpečnosti se snažili cyklistům vysvětlit, co patří do povinné výbavy kola, jak je důležité u všech věkových kategorií nošení cyklistické přilby, i to, aby nezapomínali na ohleduplnost vůči ostatním účastníkům silničního provozu a uživatelům cyklostezek. Policisté zdůrazňovali zejména bezpečný a ohleduplný pohyb na cyklostezkách a montovali osloveným cyklistům na kolo zvonek. A právě tento jednoduchý doplněk výbavy kola cyklisty, může mnohdy zabránit nepříjemným kolizím. 

Hlavním cílem projektu Na kole jen s přilbou je snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod cyklistů v ČR zapříčiněných nepoužitím, či nesprávným použitím bezpečnostních prvků při jízdě na kole prostřednictvím komunikační kampaně o dodržování bezpečnostních zásad při jízdě na kole. Důraz kampaně bude kladen na použití ochranných bezpečnostních přileb. Projekt je spolufinancován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Mezi významné partnery patří společnost ENERGIE AG BOHEMIA s.r.o. a podnik Lesy České republiky, s. p. Záštitu nad projektem převzala primátorka statutárního města Brna JUDr. Markéta Vaňková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tým silniční bezpečnosti

Štítky Tým silniční bezpečnosti, dopravní výchova, na kole jen s přilbou, kampaň, cyklisté, cyklista, cyklostezka, Brno, projekt, Policie České republiky, Svratka, Lesy České republiky, Česká kancelář pojistitelů, ENERGIE AG BOHEMIA s.r.o., Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Na kole jen s přilbou na cyklostezce v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.