Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Česku je rekordních 5107 nakažených, 137 z nich je z Jihomoravského kraje

Od konce ledna se v Jihomoravském kraji nakazilo 802 lidí, z toho je již 645 osob vyléčených. Ke čtvrtku je v kraji hlášeno 137 pozitivních osob. Hospitalizovaných je 7 lidí, 2 jsou bez příznaků, 4 mají lehký průběh a 1 má střední průběh. Vyplývá to z dat zveřejněných krajskou hygienickou stanicí.

Nejvíce nakažených je ve věkové skupině 25 až 34 let. Nemoc se nejčastěji šíří mezi rodinnými příslušníky, případně mezi spolupracovníky v uzavřených kolektivech. Ve většině případů se jedná o lidi s minimálními příznaky, bez jakýchkoliv závažnějších problémů. K včerejšímu datu od konce ledna zemřelo s Covidem-19 dvacet lidí, poslední člověk umřel 10. června.

Roušky jsou zpět

Na základě aktuálních dat zavádí ministerstvo zdravotnictví na vnitřních akcích roušky a snižuje maximální počet osob. Od soboty 25. července platí nově povinnost nosit roušku na všech vnitřních organizovaných akcích nad 100 osob. Od pondělí 27. července se snižuje maximální počet lidí na vnitřních akcích na 500 osob.

„Opatření platí jak pro veřejné, tak soukromé vnitřní akce. Takže pro organizované hudební, společenské, kulturní, sportovní akce, i pro svatby a pohřby. Co se týče roušek, na individuální návštěvu restaurace či baru se tato povinnost nevztahuje,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Jinde zpřísnění, tady rozvolňování

V Moravskoslezském kraji se ode dneška rozvolňují některá opatření. Nově se mohou konat akce do 1000 lidí, povinnost je mít ochranu úst a nosu. Bary a restaurace mohou mít otevřeno o hodinu déle, a to do půlnoci.

Roušky jsou stále povinné v hromadné dopravě. Pro návštěvu nemocničních a sociálních zařízení je potřeba mít respirátor. „V pondělí mám domluveného doktora v Ostravě. Kdyby mě mamka neupozornila, že musím mít respirátor a ne roušku, asi bych se o tom jinak nedozvěděla,“ řekla Adéla Víchová, která momentálně pracuje v Brně.

Na Bruntálsku, kde není vedený ani jeden pozitivní případ, jsou roušky povinné pouze ve zdravotnických zařízeních. „Rodiče nechtějí, abych za nimi jezdila,“ sdělila brněnská studentka Markéta Viktorová, jejíž rodina bydlí kousek od Bruntálu. „Sice v okolí není nikdo nakažený, ale jezdíme často do Opavy na nákupy a za rodinou,“ dodala.

A další opatření

V Ústeckém a Libereckém kraji platí ode dneška povinnost nosit roušky v zdravotnických a sociálních zařízeních. Povinnost se vztahuje i na lékárny. V Praze je od pondělí povinná ochrana úst a nosu i v lékárnách a čekárnách u lékaře.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky Covid-19, roušky, opatření, zpřísnění, Česko, Jihomoravský kraj, rouška, Krajská hygienická stanice, rodina, Adam Vojtěch, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ivo Vondrák, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku je rekordních 5107 nakažených, 137 z nich je z Jihomoravského kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.