Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Unikátní vodojem pod Žlutým kopcem se poprvé otevře návštěvníkům už příští víkend

Poklad, který léta v tichosti unikal vědomí veřejnosti, se nyní otevře. Brno zpřístupní prvním návštěvníkům vodojemy pod Žlutým kopcem. Fascinující prostory si prohlédnou první návštěvníci už v sobotu 18. července. Prohlídky zaštiťuje TIC Brno.

Historie vodojemů sahá až do 19. století. Stavba podzemního vodovodního komplexu dle návrhu britského stavitele Thomase Docwry začala v roce 1869. Vyřazeny z provozu byly v roce 1997.

Klenuté prostory z cihel s jílovým obalem postavili stavbaři bez použití oceli, dřeva nebo železobetonu. Výsledkem je působivý labyrint přirovnávaný k istanbulským cisternám Yerebatan.

O vodojemy měli zájem i tvůrci Spidermana

Město se rozhodlo upravit vstup vodojemů tak, aby byly přístupné pro veřejnost. V plánu je i využití pro filmaře. O unikátní prostor už měli v minulosti zájem i tvůrci velkofilmu Spiderman III. Očekávání zájmu o vodojem jsou proto velká. „Někteří nadšenci tvrdí, že s jejich otevřením vyroste tvrdá konkurence do UNESCA zapsané vily Tugendhat," uvedl marketingový manažer TIC Brno Jan Gerych.

Prohlídky s legendou brněnského podzemí

TIC Brno nyní vypsalo první termíny komentovaných prohlídek. Průvodcem přitom bude známý odborník na brněnské podzemí Aleš Svoboda. Tento měsíc jsou v plánu dva prohlídkové dny - 18 a 30. července. V srpnu se vodojemy otevřou zájemcům 1., 20., 22. a 29. srpna. 

Vstupenky bude možné objednávat od 15. července od 9 hodin na webových stránkách TIC Brno nebo v infocentru na Panenské 1.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto úvodní foto MMB, galerie Tomáš Hrivňák

Štítky vodojemy, žlutý kopec, vstup, prohlídka, TIC Brno, Brno, Spider-Man, kopec, Brněnské podzemí, Aleš Svoboda, Burningboy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní vodojem pod Žlutým kopcem se poprvé otevře návštěvníkům už příští víkend  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.