Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

FOTO: Černá chlouba Brna se porouchala, ikonický orloj na náměstí Svobody přestal vydávat kuličky

Nenáviděný i milovaný časostroj velmi specifického tvaru, který už deset let stojí na náměstí Svobody, se porouchal. Lidem nevydává památeční kuličky, na které jako na cenné suvenýry mohou jindy v 11 hodin před orlojem čekat. Problém je v motoru, ten se zasekl, a porouchal se i převod vrchní kopule, odkud je celý stroj poháněn. Ikonický orloj bude mimo provoz celé tři týdny, oprava bude stát 150 tisíc.

Poruchu ikonického orloje, která se objevila už před deseti dny, dnes vyřešili opraváři s jeřábem. Problém u nejslavnější brněnské sochy nastal na samém jejím vrcholku, při opravách se zjistilo, že se kopule netočí a tak nevydává kuličky, na které se návštěvníci náměstí Svobody těší. 

V časostroji se zasekl motor

Vrchní kopule zatížila pastorek motoru, který se zaryl do mosazného věnce. Zasekl se motor a převod vrchní kopule, odkud se orloj pohání. Nyní jsme to demontovali a poškozené dílce vyměníme," uvedl pro ČTK Michael Benža z Technických sítí Brno.K demontáži 400 kilogramů těžkého vrchního dílu časostroje musel přijet na náměstí Svobody jeřáb. Vyměněn bude mosazný ozubený věnec a pastorek motoru, kuličková ložiska nahradí ložiska kuželíková.

Brněnský orloj téměř za 12 milionů korun funguje od 18. září 2010. Od té doby vydal přes 7000 skleněných kuliček s různými motivy. Nabízí černé kuličky k oslavám srpnového Dne Brna nebo vánoční kuličky a také vydával například kuličky na oslavu titulu hokejové Komety Brno.

Brněnský časostroj má své odpůrce i fanoušky. V každém případě jsou za uplynulých deset let kuličky vyhledávaným suvenýrem pro obyvatele města i turisty," uvedla pro ČTK zastupitelka města pro marketing a cestovní ruch Kristýna Černá (ODS).

Za kuličkami ke kulturním památkám

Město nechce lidi o kuličky ochudit. „Rozhodli jsme se proto každý den jednu kuličku schovat a pomocí nápovědy, která bude na facebooku Turistického informačního centra města Brna, k ní zájemce dovést," dodala Černá.

Porucha stroje ale může být na jednu stranu pozitivní, za kuličkami se mohou lidé vydat ke kulturním památkám a na zajímavé akce města, kde na ně budou suvenýry čekat. První kuličku mohou lidé hledat už od soboty a hra potrvá po celou dobu oprav stroje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Brněnský kulturní parlament

Štítky orloj svoboďák, Brno, kuličky, orloj, oprava, Kristýna Černá, ODS, HC Kometa Brno, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Černá chlouba Brna se porouchala, ikonický orloj na náměstí Svobody přestal vydávat kuličky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.