Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plachta na domě v centru Brna připomíná oběti komunismu

Spolek Společně Brno ve spolupráci s Milionem chvilek dnes na jednom z domů na náměstí Svobody v Brně vyvěsil plachtu připomínající oběti komunismu. "Chtěli jsme tím připomenou zrůdnosti komunismu a to, za kolik obětí komunismus může," řekla ČTK za Společně Brno Hana Strašáková. Na plachtě o velikosti 12 x 7,6 metrů jsou fotografie lidí, jež zlikvidoval komunistický režim, pod nimi jmenný seznam a velký nápis Zavražděni komunisty.

"Ne všichni vědí, za kolik obětí komunismus může. Na banneru je pět fotografií obětí, které jsou známější," uvedla Strašáková. Nechybí mezi nimi Milada Horáková nebo generál Heliodor Píka.

Plachtu na dům spolek vyvěsil k příležitosti Dne památky obětí komunistického režimu, letos připadá na sobotu. V tento den se na Malinovského náměstí uskuteční pietní akt za oběti komunismu a mše. K vidění bude i výstava z období komunismu. Plachta na domě podle Strašákové zůstane zhruba 14 dní.

Podle Paměti národa za komunistického režimu od roku 1948 do roku 1989 bylo spácháno 248 justičních vražd. Milada Horáková byla jedinou ženou, kterou komunistická justice nechala z politických důvodů popravit. Dalších 282 lidí zahynulo při pokusu o přechod hranice, nejméně 7000 pak ve věznicích. Kolem 250.000 lidí skončilo ve vězení a 21.440 v táborech nucených prací, na 60.000 osob muselo nastoupit v letech 1950 až 1954 k pomocným technickým praporům a k technickým praporům. Až 300.000 lidí emigrovalo, statisíce přišly protiprávně o majetek, nesměly studovat a pracovat ve svém oboru, uvedlo kolegium Paměti národa.

Autoři | Foto Šárka Motyčková

Štítky ČR, historie, komunismus, Brno, FOTO, dům, komunistický režim, Milion Chvilek, Náměstí Svobody, Milada Horáková, Heliodor Píka, Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plachta na domě v centru Brna připomíná oběti komunismu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.