Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Židovský senior, kterého v Brně lidé umlátili na ulici nebo roční chlapeček zavražděný v koncentráku. Kameny zmizelých

Tři oběti protižidovského teroru. Tři nešťastné osudy připomínají nové kameny zmizelých. V Brně je odhalili v neděli 14. června. Připomínají příběh židovského seniora, kterého zlynčoval dav na ulici, malého chlapečka, který byl zavražděn v koncetračním táboře nebo pětadevadesátileté seniorce, která zemřela v Terezíně.

Staršího muže umlátil dav na ulici

První obětí, kterou kameny připomínají, je JUDr. Pavel Drexler (1889-1939), prokurista, kterého v zavraždili brněnští fašisté v srpnu 1939 během útoku na kavárnu Esplanade v Rooseveltově ulici. Této události přihlížel i meziválečný redaktor Lidových novin Bedřich Golombek. 

 „V té chvíli vyběhl z kavárny starší šedovlasý Žid. Měl růžovou košili, byl bez kabátu, za ním vlály bílé šle, kalhoty měl vpředu rozepnuté a držel je sevřenou rukou, aby nespadly. Když vyběhl, propukl špalír v jásot a ti lidé, na pohled zcela slušní, zcela civilizovaní, se kterými byste za normálních dob byli bez ostychu mluvili, se rozpřahovali a dávali tomu starému muži celou silou pěstmi nebo dlaněmi mohutné zátylce nebo ho kopali. Běžel tou ulicí a ze všech stran se sypaly na něho rány. Nehlesl, ale najednou se svalil. Nevydal hlásky a byl mrtvý!" popsal hrozivou scénu redaktor Golombek. Pavel Drexler byl zavražděn českými fašisty ještě dříve, než se začali nacisté v Protektorátu uskutečňovat řízený holokaust.

Pavla Drexlera připomíná pamětní kámen na adrese Botanická 12.

Nejstarší oběť z Brna

Další Kámen bude věnován Rose Wacklerové (1847-1942), patrně nejstarší obyvatelce Brna, které bylo 95 let, když zemřela v Terezíně. Rosa Wacklerová má pamětní kámen na Mlýnské č.p. 33.

Naopak nejmladší obětí je Felix Schlesinger (1941-1942), jehož kámen najdou lidé na adrese Bratislavská 61. Malé dítko, které se narodilo židovským rodičům ještě v Brně, ale záhy po narození putoval on i jeho rodiče do transportu smrti. 

,,Letošní Kameny zmizelých jsou opravdu vyjímatelné svým zaměřením na trojici osob, jejichž osud s sebou nese tragické prvenství. První, nejmladší i nejstarší obětí holokaustu chci ukázat, jak se nacistická ideologie neštítila vůbec ničeho při uplatňování protižidovských tendencí. Větší důkaz než vražda téměř stoleté osoby na jedné straně a ani ne ročního dítěte na straně druhé, snad nemůže být." říká Michal Doležel, iniciátor pokládání Kamenů.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Doležel

Štítky kameny zmizelých, holokaust, židé, oběti, druhá světová válka, Brno, koncentrační tábor Terezín, Bedřich Golombek, Felix Schlesinger, Michal Doležel, Lidové noviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Židovský senior, kterého v Brně lidé umlátili na ulici nebo roční chlapeček zavražděný v koncentráku. Kameny zmizelých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.