Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Brněnská hvězdárna má novou nafukovací planetu. Po lunalónu přibyla také Země

Nejdřív obrovský nafukovací Měsíc, teď se v brněnské hvězdárně dočkáme také terralóny. Obří model Země si planetárium nechalo vyrobit a od 6. do 12. července ho vystaví na Kraví hoře. Hotová je Země už delší dobu, zatím jejímu představení veřejnosti ale nepřálo počasí ani vládní opatření. Balón za 200 tisíc má průměr deset metrů a vyrobila ho firma, která se specializuje na nafukovací reklamu.

Podobu modelu s fotorealistickým povrchem navrhl tým Visualove. Je vyrobený ze 490 metrů speciálního plátna a k sešití byly potřeba dva kilometry nití. Nafukovací země je velká jako rodinný dům, váží 150 kilo a svítí.
Nafukuje se zhruba hodinu. Při větru se nafouknout nedá, chová se totiž jako obří plachta. Jakmile je ale balón plně nafouknutý, obstojí i v silné bouřce.
Povrch terralóny tvoří záběry Země z vesmíru v rozlišení jeden kilometr na jeden obrazový bod. Záběry byly nejspíš pořizovány na podzim, v místech, kde se nachází Aljaška a Sibiř totiž leží sněhová pokrývka. Na jižní polokouli zase najdeme cyklony.
Severní pól ale na terralóně nenajdeme nahoře, balón je pootočen v úhlu 23 a půl stupně podobě jako skutečná Země. Její reálná rotační osa svírá s rovinou oběhu stejný úhel. Právě díky tomu se na naší planetě střídají roční období.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hvězdárna a planetárium Brno

Štítky hvězdárna, Brno, Země, lunalón, terralóna, Měsíc, Kraví hora, Aljaška, Sibiř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

VIDEO: Brněnská hvězdárna má novou nafukovací planetu. Po lunalónu přibyla také Země  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.