Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policie zasahovala v bytech lidí okolo nakladatelství Guidemedia. Vydávají nacistické knihy popírající holokaust

Včera v Brně proběhlo hned několik domovních prohlídek u lidí, kteří stojí za nakladatelstvím Guidemedia. Policie řeší vydání knihy Germara Rudolfa Holocaust pod lupou, která holokaust popírá. Nakladatelství se již delší dobu věnuje vydáváním protižidovské a nacistické literatury, v minulosti vydalo i samotné projevy Adolfa Hitlera nebo antisemitskou publikaci Jedovatá houba od nacistického spisovatele Ernsta Hiemera. Prozatím nebyl nikdo zadržen ani obviněn, ČTK to řekl advokát dotyčných Robert Cholenský. Městské státní zastupitelství zatím případ odmítá komentovat.

Domovní prohlídky provedla česká policie ve spolupráci s rakouskou. Za českou stranu zasahovali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

„Moc toho zatím nevíme, hlavně to proběhlo ve firmě. Informací je málo. Nikdo zatím neví, co bude dál. Budeme čekat, co z toho vzejde," řekl ČTK Cholenský. Podávání informací z trestního řízení si vyhradilo Městské státní zastupitelství v Brně. Jan Petrásek ze zastupitelství ČTK dnes řekl, že žádné informace k věci zatím sdělovat nebude.

Nakladatelství vydává nacistické texty

Advokát tvrdí, že k domovní prohlídce došlo kvůli vydání knihy Germara Rudolfa Holocaust pod lupou. Ta podle Databazeknih.cz vyšla jako první ze série Holocaust Handbook Series, podobných titulů lze najít 38. První vydání knihy bylo publikováno zhruba před 20 lety, autoři, kteří popírají holokaust, byli za své činy soudně stíháni. I tak poté u Guidemedia vyšla v roce 2016.

Podle dřívějších informací DeníkuN se policie o nakladatelství i lidi kolem něj zajímá také proto, že Guidemedia vydává neonacistické knihy už pravidelně. Nakladatelství policie podezírá z podpory propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

Robert Cholenský také včera potvrdil, že policejní prohlídky proběhly i u Pavla Kamase, Lukáše Nováka a Erika Sedláčka.

K domovním prohlídkám došlo také v Praze

Podobný případ se udál také v Praze, kde policie zasahovala v obchodě nakladatelství Naše vojsko. To má v nabídce krom kalendáře pro rok 2021 s portréty osobností nacistického Německa také upomínkové předměty s diktátory, včetně Adolfa Hitlera. Mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5 uvedl, že případ se týká právě zmiňovaného kalendáře, kvůli kterému hned několik organizací podalo trestní oznámení. 

Projevy Adolfa Hitlera i protižidovská kniha pro děti

Brněnské nakladatelství Guidemedia už dříve vydalo projevy Adolfa Hitlera, kvůli kterým následně skončilo před soudem kvůli schvalování genocidy a podpory potlačování lidských práv. Loni ho ale Nejvyšší soud obžaloby sprostil. Nakladatelství má za sebou i klasické dílo protižidovské propagandy od Ernsta Hiemera, které popisuje židy jako jedovatou houbu, jak se i kniha nazývá. Kvůli této knize letos na nakladatelství podala trestní oznámení Federace židovských obcí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto youtube.com

Štítky holokaust, nacisté, nakladatelství, zátah, policie, Brno, kniha, Adolf Hitler, domovní prohlídka, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Praha, Nacistické Německo, Pavel Kamas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie zasahovala v bytech lidí okolo nakladatelství Guidemedia. Vydávají nacistické knihy popírající holokaust  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.