Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Umírat s úctou. Kraj dá opět deset milionu na domácí hospicovou péči

Osm poskytovatelů domácí hospicové péče se i letos dočká dotace od Jihomoravského kraje. Pomoc ve výši 10 milionů korun schválili začátkem týdne krajští radní. Jihomoravský kraj podporuje poskytování domácí hospicové péče už pátým rokem.

. „Považuji to za velmi důležité, smyslem této péče je umožnit nevyléčitelně nemocným pacientům v terminálním stádiu života dožití ve vlastním sociálním prostředí. Tato podpora vychází z přání a trendů ve společnosti. Lidé si přejí zůstat součástí komunity, ke které náleží a zachovat si kvalitu života i v jeho závěru,“ konstatoval krajský radní pro oblast zdravotnictví Milan Vojta.

Strmý nárůst klientů

I v předchozím období byla na tento dotační program vyčleněna částka ve výši 10 milionů korun. „Domácí hospicová péče je významnou součástí poskytované zdravotní péče. Tuto péči poskytuje tým zdravotnických a nezdravotnických pracovníků – lékař, zdravotní sestra, pečovatelka, sociální pracovník a dobrovolníci. Aktuálně pracujeme na koncepci paliativní péče v JMK a tento materiály bychom chtěli v září předložit krajskému zastupitelstvu,“ dodal Milan Vojta.

Vojta už v lednu letošního roku uvedl, že počet klientů, kterým je umožněno prožít poslední chvíle v domácím prostředí, za poslední léta strmě roste. V roce 2018 poskytovali domácí hospice péči 531 pacientům, což představuje nárůst o 172 % oproti roku 2014. „Potvrdilo se, že při zajištění komplexní péče jsou rodiny schopny zvládnout poslední dny svých příbuzných v domácím prostředí," uvedl v lednu Vojta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky hospicová péče, dotace, Jihomoravský kraj, Milan Vojta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umírat s úctou. Kraj dá opět deset milionu na domácí hospicovou péči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.