Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Brno-sever vyslalo dezinfekční dron. Ošetřil i Kaplického blob na zastávce Loosova

Dnes ráno radnice Brna - sever vyslala na tři místa speciální dron, který vydezinfikoval přístřešek v parku, venkovní posilovací stroje i známou zastávku Loosova v podobě Kaplického blobu. Radnice městské části zkoušela, zda by využití dronu mělo pro tento účel smysl. Veřejná prostranství města dezinfikují kvůli pandemii koronaviru.

Brno - sever dnes vtipně použila techniku, aby pomohla svým občanům k čistšímu prostředí. Venkovní posilovnu, přístřešky v parku nebo zastávky autobusu, mezi které patří i legendární blob, vyletěl desinfikovat dron. 

"Společnost Free Horizons nás oslovila a nabídla nám, že tři místa ošetří jako ukázku zdarma. Jde o efektivní dezinfekci, její nanášení je tímto způsobem rychlejší než nanášení ruční. Pokud by byla dezinfekce veřejných míst i nadále potřeba, nejspíš bychom se na využití dronů s nimi domluvili," uvedl pro ČTK starosta městské části Martin Maleček (Starostové pro jižní Moravu). O cenách prý zatím s firmou nejednal.

Dron, na kterém je připevněný speciálně upravený postřikovač s dezinfekcí, váží 25 kilo a uveze pět litrů dezinfekce. Forma má v Brně jak dílny, tak i vývojové středisko. 

"Tento dron je variabilní, je možné na něj zavěsit cokoliv, může například přenášet materiál. Díky napojení na nabíjecí stanici může fungovat i jako dron sledovací, kdy jej zavěsíme do vzduchu, kde může monitorovat nějakou plochu," popsal pro ČTK technik a pilot Stanislav Hamzík.

Na jedno nabití dron zvládne ve vzduchu 20 minut, to však záleží na tom, jak intenzivně dezinfekční roztok tryská. Takto vyčištěné venkovní prostory vydrží zhruba jednadvacet dnů. Postřikování ale komplikuje větrné počasí, nelze proto drony využívat pokaždé. Pokud nárazy větru dosáhnou 10 metrů za sekundu, není už možné s dronem vyletět. 

Původně mělo k testování dojít už minulý týden, to se ale právě kvůli větru posunulo na dnešek. Problém by nastal i při silnějším dešti, ten by snížil účinnost dezinfekce. Mírný déšť, který se spustil dnes ráno, ale dezinfikování nevadí. 

Autoři | Foto twitter: Alena Hesová, ČR rozhlas | Zdroj čtk, rozhlas

Štítky ČR, správa, koronavirus, drony, Brno, AUDIO, FOTO, dron, Brno-sever, dezinfekce, pandemie covidu-19, Martin Maleček, Starostové pro jižní Moravu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Brno-sever vyslalo dezinfekční dron. Ošetřil i Kaplického blob na zastávce Loosova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.