Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jižní Moravě má aktuálně 338 lidí pozitivní test na koronavirus. Nejméně 127 případů je z Brna

K sobotnímu ránu hlásí jižní Morava 338 potvrzených nakažených novým typem koronaviru. Minimálně 127 případů pochází z Brna. V celém Česku je 5735 potvrzených nakažených, 370 lidí se uzdravilo, 123 lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo.

Nejhůře zasažena je Praha. Pozitivní test na koronavirus zde má 1393 lidí. Druhý v žebříčku je Středočeský kraj se 695 nakaženými, následuje Moravskoslezský s 629 a Olomoucký kraj s 563 případy. Jihomoravský kraj se poslední týdny v žebříčku ppohyboval právě za výše zmíněnými kraji, během posledního týdne však zaznamenali prudký nárůst na Ústecku (363) a Plzeňsku (412´).

Břeclavsko dohání Brno

Potvrzené případy nákazy koronavirem hlásí všechny okresy na jižní Moravě. Počty nemocných se však diametrálně liší. Například Blanensko, odkud pocházel jeden z prvních případů nákazy, hlásí šestnáct nakažených, Hodonínsko dokonce devět. Naopak Břeclavsko se s počtem 81 nakažených pomalu dotahuje na Brno, kde má pozitivní test na koronavirus 127 lidí. Zbylé okresy v číslech: Vyškovsko 17, Brno - venkov 35 a Znojemsko 47 nakažených.

Sedm pacientů ve vážném stavu, jeden zemřel

Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny funguje jako středisko pro pacienty se závažným průběhem nemoci pro celou Moravu  Slezsko. Ve středu v nemocnici jeden muž na onemocnění COVID-19 zemřel. 

„V současné době máme na klinice celkem sedm pacientů s tímto onemocněním a v těžkém stavu. Jejich zdravotní stav je vážný," uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Jeden pacient je připojen na mimotělní podporu života, šest na umělou plicní ventilaci.

Česko provedlo přes sto tisíc testů

S nárůstem oficiálního počtu nakažených úměrně souvisí nárůst testování. Česká republika provedla od samotného počátku pandemie 120 tisíc testů. Poslední dny Česko testuje zhrub šest tisíc lidí denně. 

Nejvíce jsou postižené Spojené státy, za den tam přibylo třicet tisíc případů

Nechtěný prim v počtu nakažených drží v současnosti USA, kde počet oficiálně potvrzených nakažených překročil hranici půl milionu. Ze čtvrtka na pátek tam přibylo neuvěřitelných 33 tisíc případů za den. Z Evropy jsou na tom špatně především Španělsko (158 tisíc nakažených, 16 tisíc mrtvch a Itálie (147 tisíc nakažených, a necelých 19 tisíc mrtvých). Sousední Slovensko hlásí 702 nakažených a dvě úmrtí, oproti tomu provedli Slováci zatím jen necelých 23 tisíc testů.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, statistiky, počet nakažených, jižní morava, úmrtí, česká republika, COVID-19, Jihomoravský kraj, Brno, Česko, pacient, nemoc, okres Břeclav, USA, Praha, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě má aktuálně 338 lidí pozitivní test na koronavirus. Nejméně 127 případů je z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.