Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chytrá karanténa by na jižní Moravě mohla naostro začít po Velikonocích

Projekt takzvané chytré karantény na vyhledávání možných nakažených koronavirem by mohl v Jihomoravském kraji začít naostro fungovat po velikonočních svátcích. Prohlásil to ředitel jihomoravské hygienické stanice David Křivánek. Podle něj se nyní vše připravuje. V kraji je kvůli tomu asi dvacítka armádních mediků a členů výjezdových týmů. Část se zatím připojila k odběrovým týmům, které vyjíždějí domů k lidem s podezřením na koronavirus.

Chytrá karanténa bude fungovat za předpokladu, že nakažený koronavirem dá souhlas, aby z údajů z jeho mobilního telefonu a platební karty vznikla mapa jeho pohybu z posledních dní. Díky tomu se pak snadněji odhalí, s kým přišel do styku a koho mohl potenciálně nakazit. K těmto lidem pak budou vyjíždět armádní týmy k testování. Jihomoravský kraj je prvním krajem, kde se systém zavádí.

O výjezdové týmy se postará armáda

Podle Křivánka se zatím věc přípravuje. „Máme asi deset armádních mediků a deset členů výjezdových týmů z armády. Vše se připravuje tak, aby se to mohlo po Velikonocích spustit," uvedl. Podle něj by se po víkendu mohly k přípravám na chytrou karanténu připojit i další kraje.

Armádní týmy tak zatím nejezdí k pacientům identifikovaným na základě chytré karantény, ale připojují se k domácím odběrovým týmům. Domácí týmy vyjíždějí přímo k pacientům, které k odběrům vyberou hygienici nebo praktičtí lékaři. Zamezuje se tak tomu, aby lidé hromadně chodili do nemocnic na testování. Týmy vyjíždějí z Brna, ale také ze Znojma nebo Kyjova. Kromě toho si pracovníci zapojení do chytré karantény připravují potřebnou počítačovou techniku.

V Jihomoravském kraji bylo dnes ráno podle stránek ministerstva zdravotnictví 234 potvrzených případů nákazy koronavirem. V ČR bylo ráno 3869 potvrzených případů, 46 úmrtí a 71 lidí se z onemocnění COVID-19 vyléčilo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Chytrá karanténa, jižní morava, koronavirus, Jihomoravský kraj, COVID-19, Velikonoce, karanténa, Krajská hygienická stanice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chytrá karanténa by na jižní Moravě mohla naostro začít po Velikonocích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.