Zatímco výrobu plánují několik týdnů dopředu, odbyt jim ze dne na den klesl o desítky procent. Malé pivovary na jihu Moravy zažívají po uzavření restaurací těžké období.
„Pro nás stojí z 85 procent produkce na sudech, což ale s uzavřením hospod skončilo, tržby se úplně zastavily. Zatím tedy aspoň doplňujeme sklad s lahvemi, které kolega třikrát týdně rozváží," uvedl Jan Grmela z Czech Craft Beers, pod které spadají značky Moravia a Lucky Bastard.
Ani jedna ze značek nové pivo nevaří, dokud nebude jasné, jak dlouho uzavření restaurací a hospod potrvá. Ještě větší podíl měla výroba pro hospody v pivovaru Mazák v Dolních Bojanovicích, více než 90 procent.
„Už dva týdny nevaříme. Podnikovou prodejnu jsme přesunuli do buňky mimo výrobní halu. Snažíme se do lahví stáčet všechny speciály a prodávat, uvažujeme o e-shopu. Ale z prodeje 7000 až 8000 litrů piva týdně jsme minulý týden spadli maximálně na 1000 litrů za týden," poznamenal vedoucí výroby a odbytu Jakub Kondei. Vedení muselo propustit sedm lidí, v podstatě polovinu personálu.
Propouštění nechystají v brněnském Pivovaru Hauskrecht, i když jim klesly prodeje o 70 procent. „Omezili jsme logicky výrobu a spolupracovníky převedli na jiné činnosti, jako je stáčení, sanitace a podobně. Tento režim jsme schopni udržet v čase řádově týdnů, budou-li vládní opatření trvat delší dobu, budeme nuceni přistoupit k dalším omezením," uvedl jeho majitel a hlavní sládek Petr Hauskrecht.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.